Hlavní obsah

Nasazením jaderných zbraní vyhrožuje už i Kim Čong-un

Severokorejský vůdce Kim Čong-un prohlásil, že KLDR použije jaderné zbraně v případě, že se nepřítel pokusí narušit svrchovanost země. S odkazem na státní tiskovou službu KCNA o tom informuje agentura Reuters.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Kim kritizoval jihokorejského prezidenta Jun Sok-jola, který ve svém projevu na úterním vojenském dni uvedl, že pokud KLDR použije jaderné zbraně, setká se se „zdrcující odpovědí naší armády a americké aliance“.

„Ten den nastane konec severokorejského režimu,“ uvedl podle agentury Reuters jihokorejský prezident. Podle severokorejského vůdce se jedná o „důkaz nervozity“ prezidenta, který těmito slovy ničí bezpečnost a mír v regionu.

„Potvrdil, že pokud se nepřítel, zachvácený krajní hloupostí a bezohledností, pokusí použít ozbrojené síly k zásahu suverenity KLDR, tak KLDR bez váhání použije veškeré své útočné síly, včetně jaderných zbraní,“ cituje agentura Reuters Kim Čong-una.

Jaderný analytik varuje: Putin to myslí vážně a má skoro dva tisíce atomovek

Evropa

Severní Korea již několik desítek let usiluje o spuštění jaderného programu. Předpokládá se, že má k výrobě jaderných zbraní dostatek štěpných materiálů a že vyrobila již nejméně 50, ale ne více než 90 jaderných hlavic. V minulosti navíc provedla šest testů jaderných výbuchů, první v roce 2006 a poslední v roce 2017.

KLDR je s Jižní Koreou stále ve válečném stavu, válka v letech 1950–1953 totiž skončila pouze příměřím, nikoli podpisem řádné mírové smlouvy.

Použitím jaderných zbraní kromě severokorejského vůdce hrozí i Ruská federace, včetně šéfa Kremlu Vladimira Putina. Většina západních pozorovatelů se ovšem domnívá, že se jedná pouze o zastrašování. Například ale analytik specializující se na jadernou bezpečnost Bahram Ghiassee prohlásil, že by Západ měl brát Putinovy výhrůžky vážně.

Kim Čong-un se v zajetí mladých fotbalistek usmíval od ucha k uchu

Koktejl

Výběr článků

Načítám