Hlavní obsah

Nagasaki si připomnělo výročí jaderného pekla. Bez Ruska a Izraele

Nagasaki

Každoroční mírový obřad v japonském Nagasaki k uctění přibližně 70 tisíc obětí atomového bombardování před téměř 80 lety v pátek výrazně poznamenala skutečnost, že se na něm neobjevili velvyslanci některých západních zemí.

Japonsko si připomíná 79. výročí od shození atomové bomby na Nagasaki.Video: Reuters

Článek

Dali tak najevo nesouhlas s tím, že městská rada nepozvala ambasadora Izraele, a to oficiálně z bezpečnostních důvodů, napsal list The Japan Times s tím, že se diplomaté z USA, Británie, Francie, Německa, Kanady, Itálie a EU obávají, že tím město vysílá špatný signál - že Izrael je rovnocenný Rusku.

Starosta Nagasaki Širó Suzuki ve čtvrtek v rozhovoru s novináři řekl, že se bude navzdory silnému tlaku zemí G7 držet svého rozhodnutí, a vyjádřil naději, že se velvyslanci zúčastní slavnostního ceremoniálu příští rok.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Holubice vzlétly nad Sochou míru během slavnostního ceremoniálu u příležitosti 79. výročí amerického atomového bombardování v Parku míru v japonském Nagasaki v pátek 9. srpna 2024.

„Nebylo to z politických důvodů, že jsme izraelského velvyslance nepozvali,“ řekl Suzuki. „Chtěli jsme, aby se ceremoniál odehrál hladce, klidně a slavnostně. Bylo to obtížné rozhodnutí,“ vysvětloval.

Rusko a Japonsko od druhé světové války nedokázaly uzavřít mír. Kreml teď přišel s tím, že za to mohou USA

Svět

Na otázku, zda tuto záležitost konzultoval s ústřední vládou, Suzuki pouze uvedl, že obě strany si denně vyměňují informace o mezinárodních záležitostech, a dodal, že to bylo město, které se rozhodlo izraelského velvyslance nepozvat.

Jošimasa Hajaši, tajemník ústřední vlády Japonska, také člena G7, na pravidelné čtvrteční tiskové konferenci uvedl, že vláda „není v pozici, aby se k tomu vyjadřovala“, protože akci pořádá město.

Akce v Nagasaki se podle televize ARD při teplotě 33 stupňů ve stínu a vysoké vlhkosti zúčastnilo přibližně 2300 hostů a zástupců stovky zemí včetně Palestiny, ale ne Ruska a Běloruska.

Aktivisté se vyslovili pro i proti

Jeden z aktivistů mírové skupiny vyjádřil politování nad tím, co se stalo, a uvedl, že Nagasaki mělo na ceremoniál pozvat všechny země - včetně Ruska, Běloruska a Izraele - bez ohledu na to, zda jsou zapojeny do konfliktů.

„I když je závažným problémem, že Rusko a Bělorusko porušují mezinárodní právo v souvislosti s Ukrajinou nebo že Izrael porušuje mezinárodní právo v Gaze, řešením není tyto země vyloučit,“ řekl Akira Kawasaki, člen výkonného výboru japonské organizace Peace Boat.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Starosta Nagasaki Širó Suzuki

Terumi Tanaka, 92 let, jenž přežil atomové bombardování Nagasaki, které si vyžádalo životy pěti členů jeho rodiny, vyjádřil pro postoj města pochopení a řekl, že starosta možná jen naslouchá místním občanům.

Rána, bílá tma a spálená těla. Pamětník Nagasaki vzpomíná, jak mu umírali blízcí

Lifestyle

Roztržka vřela několik týdnů

Ačkoli záležitosti vyvrcholily tento týden, velvyslanci zemí G7 a dalších zemí vyjadřovali obavy již dlouho předtím a v polovině července zaslali do Nagasaki společný dopis, v němž žádali místní vládu, aby přestala uvažovat o tom, že Izrael nepozve, a uvedli, že jinak by bylo obtížné vyslat „vysoce postavené“ zástupce.

„Pokud by byl Izrael vyloučen, bylo by pro nás obtížné zajistit účast na této akci na vysoké úrovni,“ bylo v něm uvedeno.

Navzdory tomuto dopisu Nagasaki 31. července oznámilo, že izraelského velvyslance na ceremoniál nepozve. Suzuki uvedl, že postoj města těmto velvyslancům a představitelům vysvětlil, ale nedočkal se jejich pochopení.

Julia Longbottomová, britská velvyslankyně v Japonsku, a americký ambasador Rahm Emanuel, někdejší blízký spolupracovník prezidenta Baracka Obamy, jako první oznámili, že ceremoniál vynechají. Později se k nim přidali i ostatní velvyslanci zemí G7.

V Hirošimě to nevadilo

Gilad Cohen, šéf izraelské ambasády v Japonsku, dostal pozvání na úterní mírovou ceremonii v Hirošimě - a zúčastnil se jí.

Rozhodnutí starosty Nagasaki je politováníhodné, vysílá špatný signál světu a odklání se od základního poselství, které Nagasaki již léta propaguje," uvedl Cohen v prohlášení zveřejněném 31. července.

Vzpomeňte na Hirošimu a Nagasaki. Barbenheimer koláže naštvaly Japonce

Film

Související články

V japonských kinech se film Oppenheimer nehraje

Jsou to už více než tři měsíce, kdy byl uveden do kin po celém světě film Oppenheimer, jenž pojednává o stvořiteli atomové bomby. V Japonsku - jediné zemi, kde...

Výběr článků

Načítám