Hlavní obsah

Na olympiádě cenzurují tchajwanské fanoušky

Během nedělního finále badmintonové čtyřhry mezi Tchajwanci Wang Chi-Linem a Lee Yangem a Číňany Liang Weikengem a Wang Changem byl divačce zabaven transparent s nápisem „Tchaj-wane, do toho“. Oficiálně je přitom na olympiádě zakázána pouze vlajka země, jež na hrách nastupuje pod zastaralým názvem Čínská Tchaj-pej. Zdá se tedy, že Mezinárodní olympijský výbor (MOV) nyní cenzuruje i slovo „Tchaj-wan“ jako takové.

Foto: ČTK/AP

Tchajwanští fanoušci před stadionem Porte de la Chapelle, kde se hraje badminton.

Článek

„Stále jsem držela můj transparent a člen ochranky neustále vysílačkou mluvil se svým kolegou. Potom tam byl další muž, myslím, že Číňan, který si stoupl přede mě a transparent blokoval,“ popsala situaci autorka nápisu, studentka Angelina Yangová.

Muž, který transparent původně jen blokoval, jej studentce posléze vytrhl z rukou. „Byla jsem vážně překvapená. Byla jsem fakt smutná a naštvaná zároveň. Neděláme nic špatného. Proč s námi tedy takto zacházejí?“ zeptala se Yangová.

Tchajwanské ministerstvo zahraničí popsalo incident jako násilný a protivící se olympijským hodnotám respektu a přátelství, informuje deník The Guardian. Po francouzských úřadech požaduje vyšetřování. MOV k situaci uvedl pouze to, že proti transparentům existují „velmi jasná pravidla“.

Čína tlačí na Slovensko, aby se neúčastnilo summitu na Tchaj-wanu

Evropa

Yangová plánuje kvůli incidentu jít na policii. „Doufám, že na olympijských hrách můžeme náš tým podporovat jako všichni ostatní. Dodržujeme pravidla, ale proč si nemůžeme přinést vlastní neutrální nebo nepolitický transparent? To je vše, co chci a v co doufám,“ řekla Yangová.

Jméno a vlajka reprezentace

Olympionici z Tchaj-wanu na olympijských hrách už po desetiletí vystupují pod jménem „Čínská Tchaj-pej“, jež je přežitkem bývalého autoritářského režimu, který se s Pekingem přel o označení „Čína“, a proto v roce 1976 pojmenování „Tchaj-wan“ odmítl. Ačkoliv by toto označení bylo současné populaci státu mnohem bližší, přejmenování už není možné.

MOV totiž na pojmenování tchajwanské reprezentace přísně trvá. Často je tento postoj výboru připisován tlaku ze strany v Číně vládnoucí komunistické strany, jež Tchaj-wan prohlašuje za čínské teritorium, které hodlá anektovat. Svůj vliv pak k vytlačování Tchaj-wanu využívá napříč mezinárodními institucemi od těch podstatných, jako je OSN, až po obskurnější, jako je například asociace pozorovatelů ptáků.

Tchajwanská reprezentace je také jednou ze tří, jež nesmí soutěžit pod státní vlajkou. Ty zbylé dvě jsou reprezentace Ruska a Běloruska, které jsou trestány za invazi na Ukrajinu. Američtí politici dlouhodobě popisují přístup MOV k Tchaj-wanu jako „unikátně iracionální“, protože ten umožňuje i nesamostatným teritoriím jako Bermudy nebo Portoriko, aby soutěžila pod vlastní vlajkou a jménem.

Tchajwanští fanoušci

Fanoušci tchajwanské reprezentace na hrách v Paříži zákazy často vychytrale obcházejí. Během zmiňovaného badmintonového finále, které tchajwanští reprezentanti vyhráli, například místo jména své země skandovali „Země bubble tea“. Další z fanoušků zase přinesl nápis „Tchaj-wan“ složený z obrázků jídla. Přesto zásahy pořadatelů proti tchajwanským divákům nejsou v Paříži ojedinělé.

Na stejném zápase zabavila ochranka též ručník s nápisem „Tchaj-wan“, na němž bylo vyobrazeno badmintonové finále z předchozí olympiády v Tokiu, kde Tchaj-wan Čínu též porazil. Další muž, jenž měl tentýž motiv na triku, si musel obléct bundu.

Prezidentka Tchajwanské asociace ve Francii Sandy Hsuehová uvedla, že jí pořadatelé sebrali i nepopsaný kus kartonu, a to navíc, zatímco si lidé stěžovali, že čínští fanoušci mají vlajku, která svou velikostí porušuje pravidla. Bylo jí prý řečeno, že personál „obdržel od olympijských her instrukce, že se na hrách nesmí objevit nic spojeného s Tchaj-wanem“ a že Číňané v publiku na fanoušky Tchaj-wanu často upozorňují ochranku.

Čína vypustila první satelity pro síť, která má konkurovat Starlinku

Věda a školy

Redakce Sport.cz po celou dobu letních olympijských her v Paříži 2024 přinášela veškeré informace, novinky, zpravodajství i online reportáže.

Související témata:
Badminton na olympiádě

Výběr článků

Načítám