Hlavní obsah

Našli nohu ztraceného horolezce. Na Everestu zmizel před sto lety

Na svazích hory Mount Everest byla nalezena noha britského horolezce Andrewa „Sandyho“ Irvina. Ten na hoře zemřel přesně před sto lety. Irvine a další Brit George Mallory mohli být prvními lidmi na vrcholu Everestu. Není totiž jisté, zda zemřeli během výstupu, nebo sestupu. Již století tak jejich smrt představuje jednu z největších záhad horolezectví.

Foto: Reuters

Vrchol hory Mount Everest

Článek

Irvine a Mallory byli naposledy viděni 8. června 1924. Malloryho ostatky se našly v roce 1999, ale po Irvinovi se slehla zem až do letošního září, kdy tým horolezců a filmařů objevil nohu v botě a ponožce, na níž bylo našité jeho jméno.

„Zvedl jsem tu ponožku a byla k ní přišitá cedulka s červeným nápisem ‚AC Irvine‘. Doslova jsme tam pobíhali v kruhu a opakovali ‚ty k*ávo‘,“ uvedl filmový režisér Jimmy Chin.

Nalezení Malloryho těla s hlubokými stopami po provazu naznačujícími pád zodpovědělo některé z otázek o úmrtí dvojice horolezců, ale ne všechny. Mallory u sebe například neměl fotografii své ženy, kterou plánoval nechat na vrcholu hory, což by naznačovalo, že se mu s Irvinem opravdu podařilo jej dosáhnout, a to 29 let před Edmundem Hillarym a Tenzingem Norgayem, připomíná deník The Guardian.

V Peru po 22 letech našli mumifikované tělo ztraceného horolezce

Svět

Má se za to, že tehdy dvaadvacetiletý Irvine měl u sebe fotoaparát. Mnozí proto doufali, že nález jeho těla by spekulace buď nadobro potvrdil, nebo vyvrátil, ale bohužel se zatím nic víc než jeho noha nenašlo. K objevu konkrétně došlo na ledovci ležícím níže, než byly nalezeny Malloryho ostatky. Nalezenou nohu má momentálně v držení Čínská tibetská horolezecká asociace.

„Sandy byl výjimečná osoba a značně přispěl našemu chápání Everestu a Himalájí. Objev jeho ostatků jeho příbuzným a širší horolezecké komunitě poskytuje element uzavření celé záležitosti a jsme Jimmymu a jeho týmu vděční, že to umožnili a zajistili, že je Sandy v bezpečných rukách,“ řekl k nálezu ředitel britské Královské geografické společnosti profesor Joe Smith.

„Žiji s tímto příběhem od svých sedmi let, kdy mi o záhadě strýčka Sandyho na Everestu řekl můj otec. Když horolezci v roce 1999 našli tělo George Malloryho, stal se ten příběh skutečnějším; a říkala jsem si, jestli bude Sandyho tělo objeveno jako další. O čtvrt století později vypadal nález něčeho nového velmi nepravděpodobně. Když mi Jimmy řekl, že na nášivce na ponožce v botě viděl jméno AC Irvine, přivedlo mě to k slzám. Byla to výjimečná a dojemná chvíle a takovou zůstane,“ uvedla Irvinova praneteř Julie Summersová.

Nepál rozjel jarní úklid Everestu. Nejvyšší horu zbaví odpadu i mrtvol

Cestování

Výběr článků

Načítám