Hlavní obsah

Na Blízký východ míří další stíhačky a plavidla z USA

Spojené státy pošlou na Blízký východ další stíhačky a vojenská plavidla. Oznámil to Pentagon s tím, že jde o podporu obrany Izraele, jenž se připravuje na odvetný úder ze strany Íránu. Ten slíbil pomstu za zabití nejvyššího politického představitele Hamásu Ismáíla Haníji a dvojky Hizballáhu Fuáda Šukra.

Foto: ČTK/AP

Americká stíhačka F-35

Článek

Podle vyjádření Pentagonu nasazení dalších plavidel a letounů „posílí ochranu amerických sil… zvýší podporu izraelské obrany a… zajistí, že jsou USA připraveny odpovědět na různé možnosti“. Mezi nově nasazenými plavidly by měly být i křižníky obrany proti balistickým střelám a torpédoborce, informuje BBC.

Americké jednotky protiraketové obrany jsou již nyní ve stavu zvýšené připravenosti. Důvodem je slib nejvyššího íránského představitele ajatolláha Sajjida Alího Chameneího, že Izrael za zabití Haníji čeká „těžký trest“. Pentagon ve svém vyjádření potvrdil, že během napětí mezi oběma zeměmi zůstává závazek USA vůči Izraeli „nezlomný“.

Dvaašedesátiletý Haníja byl zabit ve středu v Teheránu, přičemž Írán a jeho prostředníci v Gaze z atentátu viní Izrael, který se k němu nevyjádřil. Byl považován za nejvýše postaveného člena Hamásu a hrál klíčovou roli v jednání o příměří v Gaze. Velitel Hizballáhu Šukr zemřel jen o pár hodin před ním.

Ministři izraelské vlády byli v očekávání íránské odvety posláni na víkend domů se satelitními telefony a několik mezinárodních letišť přerušilo lety do Izraele. Premiér země Benjamin Netanjahu sice otevřeně nepotvrdil, že by za zabitím Haníji a Šukra stáli Izraelci, ale naznačil, že svým nepřátelům uštědřili „ničivé rány“. Občany země varoval, že je „čekají náročné dny“, ale Izrael je prý připraven na jakýkoliv scénář.

Izraelský nálet na Západním břehu zabil pět lidí, včetně velitele Hamásu

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám