Hlavní obsah

Musíme posílit vazby s NATO, řekl japonský premiér

Prohlubující se vojenská spolupráce Ruska se Severní Koreou podtrhla japonskou potřebu navázat bližší vazby s NATO, protože regionální hrozby se stále více proplétají, řekl japonský premiér Fumio Kišida agentuře Reuters před úterním začátkem summitu NATO ve Washingtonu DC. Naznačil též, že ruské invazi na Ukrajinu napomáhá též pekingský režim, aniž by Čínu přímo jmenoval.

Foto: Reuters

Japonský premiér Fumio Kišida

Článek

„Bezpečnost Euro-Atlantiku a bezpečnost Indo-Pacifiku jsou neoddělitelné a ruská agrese proti Ukrajině a prohloubená vojenská spolupráce se Severní Koreou jsou toho silnými připomínkami. Japonsko je odhodlané posílit spolupráci s NATO a jeho partnery,“ uvedl pro Reuters Kišida.

Svět podle Kišidy nemá tolerovat pokusy některých zemí o narušení mezinárodního pořádku, protože to, co se dnes děje na Ukrajině, se zítra může dít ve východní Asii. Také je dle něj potřeba spolupracovat v potírání nových bezpečnostních hrozeb, jež překračují zeměpisné hranice, jako jsou kybernetické útoky nebo konflikt ve vesmíru. S tímto stanoviskem přijíždí na summit NATO, jehož se Japonsko účastní spolu s Jižní Koreou, Austrálií a Novým Zélandem jako takzvaná Indo-pacifická čtyřka.

Co se podpory napadené Ukrajiny týče, Tokio se kvůli desetiletím pacifistické politiky zdráhá posílat jí vojenskou pomoc. Zasílá jí ovšem finanční podporu a vede několik iniciativ, jež ji mají připravit k poválečné rekonstrukci. Japonsko též přispívá do fondů NATO určených k financování vybavení, jako jsou systémy na detekci dronů.

Tohle nás také čeká. Japonský trh se už přizpůsobuje stárnoucí populaci

Svět

Čínská podpora Ruska není tak otevřená jako ta severokorejská. Aniž Čínu přímo jmenoval, Kišida uvedl, že „některé země“ dodávají Rusku zboží dvojího využití, jež je mu na Ukrajině záchranou. Je jasné, že tím myslel i Čínu. Ta dlouhodobě čelí obvinění ze strany USA, že Kremlu dodává dronovou a raketovou technologii, satelitní záběry a obráběcí stroje. To by znamenalo, že ruské armádě nepomáhá přímo, ale umožňuje jí ve válce pokračovat.

„S takovými situacemi je nutné se vypořádat několikavrstvým a strategickým způsobem, podívat se na ně panoramaticky a zvážit plnou škálu mezinárodních aktérů, již ruskou snahu změnit status quo násilím pohánějí. Zeměpisná hranice ‚Euro-Atlantiku‘ nebo ‚Indo-Pacifiku‘ již není pro ochranu světového míru a bezpečí relevantní. Z této perspektivy mohou Japonsko a indo-pacifičtí partneři hrát pro spojence NATO větší roli,“ řekl Kišida.

Tokio též dlouhodobě varuje, že by konflikt podobný tomu na Ukrajině mohl vypuknout i ve východní Asii, kde se Čína čím dál tím hruběji domáhá svých územních nároků, včetně ostrova Tchaj-wan. „Tento summit je pro Japonsko, USA a další členy NATO klíčovou příležitostí postavit se probíhajícím výzvám mezinárodního pořádku a upevnit hodnoty a principy, jež zformovaly světový mír a prosperitu,“ dodal Kišida.

Otázkou ovšem zůstává, jak daleko budou členské státy v prohlubování vazeb s východoasijskými státy ochotné zajít. Před rokem se objevil plán otevření styčné kanceláře v Japonsku, ale ten byl zablokován Francií. Zkritizovala jej také Čína.

Bělorusko a Čína společně cvičí u hranic s Polskem

Evropa

Výběr článků

Načítám