Hlavní obsah

Meta vykázala RT a další ruská státní média z facebooku i instagramu

Meta, mateřská společnost facebooku, instagramu, whatsappu a threads, na svých platformách zakázala ruskou státní televizi RT a další média ovládaná Kremlem. Podle pondělního oznámení společnosti se tyto organizace zapojily do „klamavých vlivových operací“ v zahraničí a pokoušely se uniknout odhalení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Po pečlivém zvážení jsme rozšířili naše pokračující zásahy proti ruským státním sdělovacím prostředkům. Rossija Segodňa (v anglické verzi Russia Today - pozn. red.), RT, a další související subjekty jsou nyní globálně zakázány v našich aplikacích kvůli zahraničním vměšovacím aktivitám,“ uvedla v prohlášení mluvčí společnosti Meta. Mezi zakázanými značkami se mezi jinými ocitla i ruská agentura Sputnik.

Před pondělním zákazem měla stanice RT 7,2 milionu sledujících na facebooku a 1 milion sledujících na instagramu. Už po zahájení ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022 odřízla Meta ruská státní média od zisků z reklamy na svých platformách.

Americká mediální firma přijala miliony za šíření prokremelské propagandy

Amerika

Oznámení Mety přichází v době zesíleného tlaku amerických úřadů vůči tomuto ruskému mediálnímu koncernu. Před několika dny americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo obvinění dvou zaměstnanců RT za to, že do americké společnosti Tenet Media nasměrovali téměř 10 milionů dolarů, aby vytvořili a rozšířili obsah, který je v souladu s ruskými zájmy, podotkla americká stanice CNN. Přední komentátoři konzervativní společnosti Tenet Media už vydali prohlášení, že se stali „oběťmi“ ruského spiknutí.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pátek mimo jiné vedení RT nařkl, že provozuje online sbírky s cílem získat vojenské vybavení pro ruské vojáky na Ukrajině.

Rusko bude blokovat desítky evropských médií včetně serveru Seznam Zprávy a ČT

Evropa

Výběr článků

Načítám