Hlavní obsah

Lachtani nakažení vzteklinou pokousali v Jižní Africe osm lidí

Držet dál by se měli od lachtanů lidé na plážích v okolí Kapského Města. Část tamní populace je nakažená vzteklinou a už pokousala osm lidí. Podle listu The Guardian se nemoc u nikoho z pokousaných nepotvrdila. Všichni by se ale přesto měli nechat dodatečně naočkovat.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Kolonie lachtanů jihoafrických. Ilustrační foto

Článek

Jihoafrické úřady až dosud registrovaly hlášení o jedenácti lachtanech nakažených vzteklinou. Všechny případy jsou z provincie Západní Kapsko, informoval The Guardian.

Podle místních úřadů jde o první zaznamenané ohnisko vztekliny u těchto mořských savců na světě. Až dosud vědci zaznamenali pouze jednoho nakaženého lachtana, a to v roce 1980 na norských Špicberkách.

Experti z univerzity v jihoafrické Pretorii nyní sekvenují virus, aby určili, kde a kdy se vzteklinou lachtani nakazili. Podle listu The Guardian se chování jihoafrických lachtanů začalo měnit před několika lety.

Gregg Oelofse, který je zodpovědný za management přírodního prostředí a pláží v Západním Kapsku, uvedl, že jeho tým zaznamenal na konci roku 2021 výrazný nárůst agresivity lachtanů v Kapském Městě. Ve stejnou dobu se začaly objevovat zprávy o těchto zvířatech útočících na lidi.

Aby pochopili toto velmi neobvyklé chování, Oelofs a jeho kolegové se spojili s vědci z místní výzkumné organizace Sea Search. Ti jim pomohli několik lachtanů chytit a otestovat. První případ vztekliny u lachtana jihoafrického pak potvrdil státní veterinární lékař v Jihoafrické republice 7. června.

Přestože podle Oelofse „není důvod k panice“, návštěvníci pláží jihoafrické turistické metropole by se podle prohlášení vedení města měli držet dál od lachtanů i lachtaních mršin. Každý, koho by lachtan pokousal, by měl okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, informovat úřady a podstoupit takzvané postexpoziční očkování proti vzteklině. Inkubační doba u této nemoci se pohybuje od jednoho týdne až do dvou let, přičemž běžně jde o tři měsíce.

Čtvrť v Iowě terorizoval malý černý králíček

Koktejl

Vzteklina je onemocnění centrálního nervového systému přenášené nejčastěji slinami zvířat. Příznaky zahrnují horečku, bolest a brnění, píchání nebo pálení v místě rány. Bez okamžitého, tzv. postexpozičního očkování se virus vztekliny šíří do centrálního nervového systému a vede k smrtelnému zánětu mozku a míchy.

Světová zdravotnická organizace (WHO) odhaduje, že na vzteklinu každoročně zemře na celém světě přibližně 59 000 lidí. Předpokládá se však, že počet nehlášených případů v Africe a Asii může být až několikanásobně vyšší.

Liberecká zoo přišla nečekaně o samici lachtana. Příčinu úmrtí neodhalila ani pitva

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám