Hlavní obsah

KLDR shání v zahraničí léky pro Kima

Severokorejští představitelé shánějí v zahraničí léky pro vůdce Kim Čong-una, který v poslední době opět přibral na váze, kvůli čemuž má problémy s vysokým tlakem a také cukrovkou. S odkazem na jihokorejskou Národní zpravodajskou službu (NIS) o tom informuje agentura AP.

Foto: AP

Kim Čong-un navštívil nové megalomanské turistické středisko v KLDR.

Článek

Čtyřicetiletý Kim, který je známý svým nadměrným pitím alkoholu a kouřením, pochází z rodiny, v níž se v minulosti vyskytovaly problémy se srdcem, připomíná agentura. Jeho otec i dědeček, kteří taktéž této izolované zemi vládli, na srdeční problémy zemřeli.

Přestože je KLDR jednou z nejtajnůstkářštějších zemí na světě, jihokorejské NIS se podařilo získat informace o tom, že Severní Korea v současnosti shání v zahraničí léky na Kimovu cukrovku a vysoký krevní tlak.

V pondělí jihokorejská NIS na brífinku se zákonodárci uvedla, že Kim od svých 30 let vykazoval příznaky vysokého krevního tlaku a cukrovky. Člen Národního shromáždění Jižní Koreje Park Sunwon uvedl, že Kimova obezita souvisí s jeho pitím, kouřením a stresem. Další zákonodárce, Lee Seong Kweuna, zase uvedl, že Kim patří do vysoce rizikové skupiny pro srdeční onemocnění.

Někteří pozorovatelé uvedli, že Kim, který měří asi 170 centimetrů a dříve vážil přes 140 kilogramů, v roce 2021 zřejmě výrazně zhubl asi o dvacet kilo. Například americká televize NBC News tehdy spekulovala, že za tím mohla stát nespecifikovaná nemoc, mohlo se ale také jednoduše jednat o změnu stravy. Nedávné záběry státních médií nicméně ukazují, že Kim opět přibral.

Kim věnoval Putinovi dva psy rasy pungsan, sám dostal limuzínu

Evropa

Výběr článků

Načítám