Hlavní obsah

KLDR: Do armády prý narukovalo tento týden 1,4 milionu lidí

Severní Korea tvrdí, že od pondělí podalo žádost o vstup do armády 1,4 milionu lidí. Podle ní jsou mladí vojáci připraveni bojovat ve válce za zničení sousední země. KLDR to oznámila v době rostoucího napětí ve vztazích s Jižní Koreou. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejští vojáci zachycení při výcviku. Ilustrační foto

Článek

„Pokud vypukne válka, Jižní Korea bude vymazána z mapy. Jsme připraveni ukončit její existenci, protože chce válku,“ uvedla KCNA. Podle agentury Reuters KLDR podobnou mobilizaci ohlásila i před rokem, tehdy byla namířena proti Spojeným státům.

Armáda Severní Koreje, země, která má zhruba 25 milionů obyvatel, se od pondělka rozrostla zejména o mladé lidi, jakož i o studenty, kteří jsou údajně „odhodláni bojovat ve svaté válce za zničení nepřítele zbraněmi revoluce“, uvedla státní agentura KCNA.

V uplynulých měsících se napětí mezi oběma zeměmi zvyšuje. Pchjongjang obviňuje Jižní Koreu z „nepřátelských aktivit“ a vyostřuje napětí, což dokázal například zkraje týdne, kdy severokorejská armáda vyhodila do povětří dvě příjezdové cesty do Jižní Koreje, která na to reagovala varovnými výstřely.

Peskov nepřímo potvrdil, že by Rusko pomohlo KLDR ve válce s Jižní Koreou

Evropa

Výběr článků

Načítám