Hlavní obsah

Kima má nahradit jeho dcera. Už trénuje na diktátorku, hlásí Jihokorejci

Soul/Pchjongjang

Dcera severokorejského diktátora Kim Ču-e podle jihokorejské tajné služby prochází tréninkem, aby mohla nahradit svého otce Kim čong-una. Podle deníku The Times v poslední době rostou obavy o zdraví vůdce KLDR v souvislosti s extrémní nadváhou, kvůli níž má problém s vysokým tlakem a cukrovkou.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un připravuje svou dceru Ču-e na převzetí mociVideo: Reuters

Článek

O tom, že by asi dvanáctiletá Ču-e mohla svého otce nahradit ve funkci, se hovoří již delší dobu, připomněl deník The Times.

„Nyní probíhají nástupnické kurzy, což naznačuje, že Ču-e je velmi pravděpodobným nástupcem (Kim Čong-una). S ohledem na reakci občanů KLDR na mladou Ču-e se upravuje úroveň propagandy a míra její přítomnosti na veřejnosti, zatímco probíhají další utajované aktivity,“ uvedl zástupce jihokorejské Národní zpravodajské služby (NIS) I Song-kwon na pravidelném brífinku o situaci v Severní Koreji.

Přesný věk dcery Kima není veřejně známý, ale odhaduje se mezi deseti a dvanácti lety.

Kim opět ukazuje světu malou dceru. Sílí pocit, že bude nástupkyní

Svět

Poprvé se objevila na veřejnosti v listopadu 2022 při startu severokorejské rakety. Od té doby média v KLDR stále častěji informují o akcích, na něž Ču-e svého otce doprovází.

Zpočátku ji přitom titulovala jako „milovanou“, loni během prohlídky skleníků poblíž Kimova letního sídla se toto označení ale změnilo na „váženou“. Stejný termín se pojí se stávajícím diktátorem Kim Čong-unem, podotkla stanice ABC.net.

Alternativní nástupce

NIS však pode The Times nevyloučila možnost, že by další z Kimových dětí – severokorejský vůdce má oficiálně dvě dcery a syna – mohlo být potenciální nástupnickou alternativou.

Kdo nahradí Kima? Jeho dcera, domnívá se Soul

Zahraniční

Diskuse následnictví nabírají vzhledem ke Kimově obezitě a dalším nemocem na intenzitě. Jeho stav je podle NIS tak vážný, že severokorejští představitelé shánějí v zahraničí léky na jeho vysoký tlak a cukrovku.

„Kim Čong-un trpí extrémní obezitou. Měří asi 170 centimetrů a váží 140 kilogramů. Hodnota jeho BMI ve věku asi čtyřiceti let výrazně převyšuje maximální hodnotu 25, při níž hrozí vysoké riziko srdečních onemocnění,“ uvedl I Song-kwon s tím, že severokorejský diktátor navíc holduje alkoholu a cigaretám. „Kimův otec Kim Čong-il a děd Kim Ir-sen zemřeli na infarkt,“ připomněl.

KLDR shání v zahraničí léky pro Kima

Svět

Výběr článků

Načítám