Hlavní obsah

Karibský mikrostát prodal jachtu zabavenou ruskému oligarchovi za miliardu korun

Za bezmála miliardu korun se karibskému státu Antigua a Barbuda podařilo prodat luxusní jachtu Alfa Nero, kterou úřady zabavily v souvislosti se sankcemi proti Rusku zavedenými kvůli ruské agresi proti Ukrajině. Plavidlo dlouhé 81 metrů úřady prodaly kupci, jehož identitu nezveřejnily.

Foto: Profimedia.cz

Luxusní jachta Alfa Nero kotvila před válkou na Ukrajině také v italských Benátkách.

Článek

Agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a úřady Antiguy a Barbudy zabavili luxusní jachtu v roce 2022, když kotvila v Karibiku. Američané se podle agentury Bloomberg domnívali, že jachta patří ruskému oligarchovi Andreji Gurjevovi, který byl na sankčním seznamu.

Gurjev zpočátku tvrdil, že mu jachta nepatří. Úřady karibského státu luxusní plavidlo tedy zabavily jako „opuštěnou loď“, jak jim zákon umožňoval. Později se ale k jachtě „hlásila“ Gurjevova dcera, u soudu o přiznání vlastnictví ale neuspěla.

Antigua a Barbuda na prodej jachty spěchala, protože údržba lodi stála měsíčně 112 000 dolarů (2,5 milionu korun), což je pro státní kasu malého karibského státu poměrně dost peněz. Nejspíš proto úřady prodaly Alfa Nero pod cenou. Loni totiž za ni americký miliardář Eric Schmit nabízel skoro 68 milionů dolarů (1,58 miliardy korun). obchod ale tehdy nebylo možné uskutečnit právě kvůli soudu o vlastnictví, který vedla Gurjevova dcera. Když problémy padly, Schmit už neměl zájem.

V rámci protiruských sankcí státy zabavily ruským miliardářům a oligarchům větší počet velmi luxusních lodí. V Evropě je tento majetek zmrazený, takže ho státy nemohou odprodat. Musí ho však udržovat, tak aby ho uchovaly ve srovnatelném stavu, v jakém byl zmrazen. To znamená, že většinou tyto lodě vytváří náklady a žádné příjmy.

Ukrajina zadržela loď, která nelegálně kotvila v Sevastopolu

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám