Hlavní obsah

Je načase, aby se svět probudil. Čína Rusku dodává „smrtonosnou pomoc“, varuje britský ministr

Čína posílá Rusku „smrtonosnou pomoc“ k užití na bojišti na Ukrajině, obvinil Peking minulý týden britský ministr obrany Grant Shapps. Šlo o první takové prohlášení o čínském zásobování ruské válečné mašinérie zbraněmi od začátku konfliktu. Spojené státy následně ministrova slova veřejně zpochybnily.

Foto: Profimedia.cz

Britský ministr obrany Grant Shapps

Článek

„Dnes mohu odhalit, že máme důkazy, že Rusko a Čína spolupracují na bojovém vybavení k užití na Ukrajině,“ řekl Shapps podle deníku The Guardian na Londýnské obranné konferenci, čímž naznačil posun v rusko-čínských vztazích.

„Americká a britská rozvědka mohou potvrdit, že z Číny do Ruska a pak na Ukrajinu létá smrtonosná pomoc. Jsou to nové informace, díky čemuž je mohu odtajnit a tuto skutečnost dnes odhalit. Myslím, že je poměrně významná,“ uvedl dále Shapps, aniž by pro svá tvrzení předložil konkrétní důkazy.

Podle britského ministra se objem vzájemného obchodu mezi Ruskem a Čínou od začátku konfliktu na Ukrajině zvýšil o 64 %. „Je načase, aby se svět probudil. A to znamená převést tento moment v konkrétní plány a možnosti. A to začíná položením základů pro celoalianční zvýšení výdajů na naše kolektivní odstrašující prostředky,“ vyzval závěrem.

V Moskvě hořela obří průmyslová budova

Evropa

Zbraně dosud Rusko dostávalo pouze od svých autoritářských partnerů v Íránu a Severní Koreji. Z Íránu konkrétně získává drony a z Koreje dělostřelecké granáty a balistické střely krátkého doletu. Podle poradce amerického prezidenta Joea Bidena pro národní bezpečnost Jacka Sullivana je tomu tak i nadále.

Washington Čínu od začátku ruské invaze na Ukrajinu obviňuje ze zásobování ruské armády klíčovými součástkami, včetně mikroelektroniky, jíž jsou vybavovány tanky, rakety a další zbraně. „Přímé dodávání zbraní  – smrtonosné pomoci“ bylo podle Sullivanových slov dříve zdrojem znepokojení, ale „nic takového jsme dosud neviděli.“

USA má spíše obavy ohledně toho, „co Čína dělá k pohánění ruské válečné mašinerie – nedává zbraně přímo, ale základně ruského obranného průmyslu poskytuje zdroje,“ řekl dál Bidenův poradce.

Mluvčí čínské ambasády v Londýně Shappsovo prohlášení označil za „totálně nepodložené“ a Británii obvinil ze šíření nepodložených nařknutí. Přesto je pravda, že Rusko a Čína od napadení Ukrajiny spolupracují stále blíže. Minimálně pekingský nákup ruské ropy a plynu výrazně pomáhá ruské ekonomice.

Lídři obou zemí, Si Ťin-pching a Vladimir Putin, se také tento měsíc sešli v Pekingu, aby ukázali svou jednotu. I po této státní návštěvě však Si trval na tom, že situace na Ukrajině potřebuje „politické řešení“.

Bombardoval bych Moskvu a Peking, slibuje Trump svým dárcům

Volby USA

Výběr článků

Načítám