Hlavní obsah

Japonští meteorologové varují před hrozícím „megaotřesem“

Japonská meteorologická agentura ve čtvrtek vydala varování před hrozícím „megaotřesem“. Pravděpodobnost, že k němu dojde, se podle meteorologů zvýšila kvůli čtvrtečnímu zemětřesení o síle 7,1 stupně Richterovy škály u ostrova Kjúšú. Je to vůbec poprvé v dějinách seismickou aktivitou sužované země, kdy bylo toto varování vydáno.

Japonsko postihlo ve čtvrtek zemětřesení o síle 7,1 stupně Richterovy škályVideo: Reuters

Článek

Dle meteorologické agentury by v případě dalšího velkého zemětřesení „došlo k silným otřesům a vzniku vln tsunami“. „Pravděpodobnost nového velkého zemětřesení je vyšší než normálně, ale to není ukazatelem, že v určitou dobu k zemětřesení zaručeně dojde,“ dodala.

Agentura též jmenovala obzvlášť rizikovou oblast, kterou je 800 kilometrů dlouhý mořský příkop Nankai, jenž se táhne od města Šizuoka po jižní cíp Kjúšú. Tam dojde každých 100 až 200 let k mohutnému zemětřesení o síle 8–9 stupňů Richterovy škály. Vládní experti pracují se 70–80% šancí, že takto silné zemětřesení v příštích třiceti letech Japonsko opět zasáhne.

Foto: ČTK/AP

Následky čtvrtečního zemětřesení v Japonsku

Krom megaotřesu bylo kvůli čtvrtečnímu zemětřesení vydáno i varování před tsunami, ale to dle agentury pochopitelně neznamená, že by mělo k oběma těmto jevům zaručeně dojít, připomíná deník The Guardian. Zatím ani nebyla hlášena jediná oběť zemětřesení na životě nebo rozsáhlé škody. Japonské úřady se však přesto připravují na každou eventualitu a premiér země Fumio Kišida zrušil svou víkendovou státní cestu do střední Asie.

Jeho rozhodnutí ovšem může být motivované primárně politicky. Podle průzkumů má Kišida nízkou podporu obyvatel a příští měsíc jej čekají vnitrostranické volby. Kdyby tedy Japonsko opět zasáhlo zemětřesení a on byl během toho na plánovaném summitu v kazachstánské Astaně, pro jeho naděje na znovuzvolení do čela strany by to pravděpodobně mělo katastrofické následky.

Japonsko zasáhlo silné zemětřesení. Hrozí tsunami

Svět

Výběr článků

Načítám