Hlavní obsah

Japonský ostrov Kjúšú ohrožuje tajfun Šanšan

K japonskému ostrovu Kjúšú dorazil silný tajfun Šanšan. Informovaly o tom v noci na čtvrtek agentury Kjódó a AFP. Živel provází silný déšť i vítr a meteorologové varovali, že tajfun bude mít takovou sílu, že by mohl ničit domy. Úřady kvůli němu vydaly varování a otevřely stovky evakuačních center, na některých místech je přerušena vlaková doprava, zrušena byla řada letů.

Foto: Kyodo, Reuters

Následky řádění živlu v japonském Mijazaki na ostrově Kjúšú

Článek

Šanšan se pohybuje rychlostí 15 kilometrů za hodinu a provází ho vichr o rychlosti až 252 kilometrů za hodinu, napsala agentura Kjódó. Do některých míst by mohl přinést až kolem 60 centimetrů srážek za 24 hodin.

„Vzhledem k tomu, že se tento tajfun pohybuje pomalu, celkové množství srážek by mohlo být poměrně velké,“ upozornil mluvčí japonské vlády Jošimasa Hajaši na pravidelné tiskové konferenci.

Úřady podle AFP vyzvaly obyvatele, aby byli ostražití kvůli silnému větru, dešti, vlnám, možným sesuvům půdy nebo eventuálním záplavám v nízko položených oblastech. Bez proudu už je podle japonských operátorů kolem 254 tisíc domácností.

Japonské úřady informovaly o třech obětech živlu, ještě než tajfun udeřil na pobřeží. Silné deště ve městě Gamagori v centrální části země v úterý pozdě večer způsobily sesuv půdy, který zavalil dům, v němž žila pětičlenná rodina. Zachránit se z něj podařilo dvě ženy. Úřady informovaly také o devíti zraněných, a to v prefekturách Kagošima a Mijazaki na jihozápadě Japonska.

Čtyři lidé se pohřešují po sesuvu půdy v Japonsku

Svět
Související témata:

Výběr článků

Načítám