Hlavní obsah

Japonsko zasáhlo silné zemětřesení. Hrozí tsunami

Mijazaki

Japonsko ve čtvrtek odpoledne zasáhlo zemětřesení o síle 7,1 stupně Richterovy stupnice. Úřady následně vydaly varování před tsunami, která by měla zasáhnout jih ostrovů Kjúšú a Šikoku. Na místo byla vyslána zásahová jednotka.

Zemětřesení o síle 7,1 stupně zasáhlo Japonsko, úřady varují před vlnou tsunamiVideo: Reuters

Článek

Epicentrum prvního otřesu bylo zaznamenáno přibližně 30 kilometrů od prefektury Mijazaki, uvádí list New York Times. O pár minut později pak tutéž prefekturu zasáhl další, stejně silný otřes. Varování před tsunami Japonské meteorologické agentury však v současnosti platí též pro prefekturu Kóči na sousedním ostrově Šikoku.

„Takový otřes jsem pocítil poprvé v životě. Normálně to venku nebo v autě sotva cítím, ale tentokrát se to třáslo tak silně, že jsem měl i vestoje takový třepetavý pocit,“ popsal zemětřesení jeden z místních obyvatel.

Pozornost se obrací k jaderné elektrárně

Japonská vláda v reakci na otřesy sestavila zásahovou jednotku. Do zasažených oblastí byli posláni též specializovaní poradci. Pozornost Japonců se nyní obrací rovněž k jaderné elektrárně ve Fukušimě, již v roce 2011 zemětřesení a tsunami vyřadily z provozu, přičemž z ní následně unikla radiace. V té však dle japonských médií nebyly zaznamenány žádné anomálie.

Japonsko leží na čtyřech tektonických deskách na západní hranici pacifického Ohnivého kruhu, a proto je jednou z tektonicky nejaktivnějších zemí na světě. Každoročně zaznamená kolem 1500 otřesů, což je 18 % celosvětových otřesů. Většinou jsou zemětřesení v Japonsku mírná, ale kolik škody napáchají, to se liší podle toho, jak hluboko pod povrchem udeří.

Velká otočka v Japonsku. Po pondělním výprodeji akcie výrazně pookřály

Ekonomika

Výběr článků

Načítám