Hlavní obsah

Japonsko hlásí nebývalý nárůst vzácné a nebezpečné bakteriální infekce

Japonské ministerstvo zdravotnictví hlásí rekordně vysoký nárůst počtu případů streptokokového syndromu toxického šoku (STSS). Odborníci zatím nedokázali zjistit, co je příčinou stoupajícího počtu případů této nebezpečné a vysoce smrtelné bakteriální infekce. Informuje o tom americká zpravodajská televize CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K letošnímu 2. červnu zaznamenalo japonské ministerstvo zdravotnictví 977 případů STSS, který má až třicetiprocentní úmrtnost. Od ledna do března v zemi na tuto infekci zemřelo 77 lidí, uvedla CNN s tím, že novější údaje nejsou k dispozici.

Nynější epidemie v Japonsku už překročila loňských rekordních 941 případů infekce - jednalo se o nejvyšší počet od roku 1999, kdy se tyto statistiky začaly vést. Za loňský rok kvůli STSS podle japonského Národního ústavu nakažlivých chorob zemřelo 97 lidí, což je druhý nejvyšší počet za posledních šest let.

STSS je vzácná, ale závažná bakteriální infekce, která může vzniknout, když se bakterie rozšíří do hlubokých tkání a krevního oběhu. Pacienti zpočátku trpí horečkou, bolestmi svalů a zvracením, ale příznaky se mohou rychle změnit v život ohrožující nízký krevní tlak, otoky a multiorgánové selhání.

„Dokonce i s léčbou může být STSS smrtící. Z deseti lidí s touto infekcí kvůli ní až tři osoby zemřou,“ uvádí americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Většinu případů STSS způsobuje nákaza streptokoky sérologické skupiny A (iGAS), které vyvolávají především horečku a krční infekce u dětí. Za vzácných okolností se může streptokok typu A stát invazivním, když bakterie začne produkovat toxin, který jí umožní proniknout do krevního oběhu a způsobit závažná onemocnění jako toxický šok, uvedla CNN.

Před skokovým nárustem případů STSS varovaly japonské úřady už v březnu. Japonský Národní ústav nakažlivých chorob vyhodnotil, že počet případů STSS způsobených iGAS se od července 2023 zvýšil a to zejména u osob mladších 50 let. Zvýšenému riziku jsou přitom vystaveni zejména starší lidé, kteří mají na těle otevřenou ránu. Zranitelní jsou také lidé, kteří nedávno podstoupili operaci.

Chlapec trpí vlkodlačím syndromem. Matka věřila, že za to může kočka, kterou snědla v těhotenství

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám