Hlavní obsah

Izraelský útok na budovu školy UNRWA, cílem byli teroristé

Izraelská armáda v noci zaútočila na budovu školy Úřadu pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) v Al-Nuseiratu. Podle vyjádření armády byli cílem teroristé, kteří se podíleli na útoku ze 7. října. Podle představitelů ministerstva zdravotnictví ovládaného Hamásem během útoku zemřelo 40lidí. Počet nelze nyní ale nezávisle ověřit.

Foto: ČTK/AP

Těla obětí izraelského náletu na školu v Al-Nuseiratu

Článek

Původní zprávy hovořily o přibližně třiceti obětech útoku. Agentura Reuters s odvoláním na představitele ministerstva zdravotnictví v Gaze toto číslo později zvedla na 40 mrtvých s tím, že zranění utrpělo dalších 73 lidí. Mezi mrtvými by též mělo být čtrnáct dětí a devět žen.

Izraelská armáda již potvrdila, že se jednalo o její útok s tím, že jeho cíli byli členové jednotky Hamásu Nukhba, kteří se podíleli na teroristickém útoku ze 7. října. Ti dle vyjádření armády z budovy školy řídili teroristické útoky, zároveň využívali budovu jako útočiště pro palestinské civilisty vyhnané konfliktem z jejich domovů, uvádí Times of Israel.

„Útok eliminoval teroristy, kteří plánovali teroristické útoky a bezprostřední teroristické intriky proti našim silám,“ stojí v oficiálním vyjádření armády. Uvádí se tam též, že izraelské síly před útokem podnikly „mnoho kroků k minimalizování rizika ublížení nezapojeným lidem“.

Ředitel vládní mediální kanceláře ovládané Hamásem Ismail Al-Thawabta tvrzení o tom, že by se ve škole nacházelo velitelství hnutí, popřel. „Okupanti ovlivňují veřejné mínění lhaním a vymyšlenými příběhy, aby ospravedlnila brutální zločin, jež spáchala proti desítkám lidí vyhnaným z domovů,“ řekl západním médiím.

Zasaženou školu provozovala UNRWA. Podle středeční zprávy této agentury bylo od sedmého října v jejích budovách zabito minimálně 455 Palestinců a dalších 1500 utrpělo zranění. Organizaci Izrael obviňuje, že s teroristickým hnutím Hamás spolupracuje.

Izraelská armáda: Tělo Shani bylo v tunelu pod budovou UNRWA

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám