Hlavní obsah

Izraelská armáda zachránila 4 rukojmí

Aktualizováno

Izraelská armáda v sobotu zachránila čtyři rukojmí teroristického hnutí Hamás, tři muže a jednu ženu. Osvobození byli převezeni do nemocnice na vyšetření, ale měli by být v dobrém zdravotním stavu. Všichni čtyři byli 7. října uneseni z hudebního festivalu Nova.

Foto: Reuters

Osvobozená Noa Argamaniová

Článek

K záchranné operaci IDF došlo na dvou místech v Nusajrátu ve střední části Pásma Gazy. Zachráněnými by měli být pětadvacetiletá Noa Argamaniová, jednadvacetiletý Almog Meir Jan, o šest let starší Andrey Kozlov a čtyřicetiletý Shlomi Ziv. Jeden z nasazených izraelských vojáků během operace padl.

Argamaniová se stala jednou z nejznámějších unesených rukojmích po zveřejnění videa, na němž je odvážena do Gazy ozbrojenci na motorce a křičí: „Nezabíjejte mě!“ Z festivalu teroristé unesli i jejího partnera Avinatana Ora, jenž by měl být stále v jejich držení.

Kancelář izraelského prezidenta Jichaka Herzoga zveřejnila video, na němž si volá s osvobozenou Argamaniovou. „Jsem tak ráda, že jsem tady. Děkuji vám za všechno, děkuji vám za tuto chvíli,“ říká do telefonu Argamaniová, zatímco leží v nemocniční posteli po boku svého otce.

Jemenští Húsíové zajali jedenáct pracovníků OSN

Svět

Záchrana rukojmích je jedním z cílů probíhající izraelské protiofenzivy v Gaze. Celkem jich bylo 7. října uneseno 251, přičemž ve spárech Hamásu by jich stále mělo být kolem 120. 43 z nich už ovšem Izrael považuje za mrtvé.

Osvobození čtyř rukojmích je nejúspěšnější záchrannou operací izraelské armády od začátku konfliktu. Dosud totiž zachránila pouze tři.

Teroristé z Hamásu 7. října též zabili dalších 1200 lidí. V Gaze od začátku protiofenzivy podle čísel tamního, Hamásem ovládaného ministerstva zdravotnictví zemřelo přes 36 tisíc Palestinců. Ministerstvo ovšem nerozlišuje civilisty a bojovníky Hamásu.

Nusajrát v sobotu také zasáhlo silné izraelské ostřelování. To si podle místních zdravotníků mělo vyžádat až 93 palestinských obětí. Vládní mediální kancelář Hamásu počet obětí vyčíslila až na 210. Momentálně není známo, zda bylo ostřelování součástí záchranné operace, či nikoliv. Agentura Reuters ovšem upozorňuje, že je velmi neobvyklé, že Izrael ostřelování veřejně oznámil už za jeho průběhu.

Izraelská armáda zahájila operaci v táboře v centrálním Rafáhu

Zahraniční

Výběr článků

Načítám