Hlavní obsah

Izrael vyšetřuje zabití zajatého teroristy. Cítím státní zradu, říká podezřelý

Úřad izraelského státního zástupce vyšetřuje případ zabití zajatého palestinského teroristy, jenž byl lapen po teroristickém útoku ze 7. října. Případ vyvolal vlnu nevole, obzvlášť ze strany nacionalistické pravice. Úřad v neděli vydal prohlášení, že má v případu k dispozici důkazní videonahrávku. Prý se tak snažil vyvrátit chybné informace, jež se objevily v izraelských médiích, a zabránit podněcování nálad proti zaměstnancům úřadu a policii.

Foto: Profimedia.cz

Izraelská policie (Ilustrační foto)

Článek

Podezřelí v podobných případech nejsou většinou známí, ale dva ze tří podezřelých v tomto případě, Sahar Ofir a Jisra’el Biton, sami vystoupili v médiích, aby zabití zajatého teroristy popřeli. Úřad státního zástupce je jinak jmenuje jen jako S a R, uvádí list Times of Israel.

Oba muži byli dle úřadu prvotně vyslechnuti kvůli ukradeným střelným zbraním a až pak se objevilo video, na němž Biton ve vozidle bije zajatého Palestince. Jeho tělo se nenašlo, ale forenzní testy podle úřadů potvrdily, že byl zabit. Ofira pak se zločinem spojují „psaná tvrzení z doby činu, v nichž se údajně přiznal k zabití několika teroristů, které spolu s dalšími zajal, a k dalším vážným násilným činům proti teroristům páchaných mimo boj“, stojí ve vyjádření úřadu.

Na základě těchto důkazů soud v Tel Avivu schválil povolení k prohlídce a zatykač na Bitona a několik dalších. Biton byl již obviněn z krádeže zbraní zabitého člena izraelských zvláštních jednotek. Podezření z vraždy policie nadále vyšetřuje.

Reálná šance na příměří. Hamás přijal americký návrh na další jednání

Blízký a Střední východ

Dvaadvacetiletého Ofira se již podezření z vraždy oficiálně netýká, ale při prohlídce se u něj doma našla nelegálně držená pistole a části vojenských útočných pušek M16. Policie ve čtvrtek oznámila, že byli oba muži propuštěni z vazby. Stále neznámý třetí podezřelý má ve vazbě kvůli obviněním ze zločinů spjatým s držením zbraní setrvat až do konce právního procesu.

Zrada státu

Ofir se v sobotu stal prvním z podezřelých, jenž o případu veřejně promluvil v médiích. Televizní stanici Channel 12 sdělil, že mu přijde, jako by z něj dělali zločince. „Připadám si zrazen státem v každém smyslu slova,“ řekl.

Nedávno propuštěný voják Ofir uvedl, že sedmého října dobrovolně opustil svůj domov a s přítelem z policejních řad se vydali na pomoc bezpečnostním složkám a bojovat s teroristy Hamásu u hranice s Gazou. Ti během svého útoku na jihu Izraele zabili přibližně 1200 lidí a dalších 251 vzali do zajetí.

Ofir uvedl, že zbraně, jež v bojích použil, sebral u těl mrtvých teroristů a munici obdržel od policistů. Trvá také na tom, že v žádné situaci nezabil teroristu, který se vzdal, a dokonce dva zajaté ozbrojence odvezl na ústřední policejní velitelství ve Sderotu.

Den po Ofirovi poskytl téže televizi rozhovor i Biton, dobrovolník ze záchranářské organizace United Hatzalah. I on popřel, že by teroristu, jehož držel během bojů v zajetí, zabil. Zraněného a zajatého teroristu mu prý předal policista a řekl mu, ať ho odveze na dálniční křižovatku v Gvar’amu, kde byli nasazeni členové bezpečnostní služby Šin bet.

„Nevím, co se mu honilo hlavou, očividně chtěl zabít tolik Židů, kolik to jen šlo, ale zkoušel mě kopat, když jsem řídil,“ vypověděl Biton. „Na oplátku jsem mu velmi silně dupl na nohu. Kdybych ho chtěl zabít, tak jsem měl nabitou zbraň. Měl bych plné právo ho zastřelit.“

Pracují pro Izrael, nebo jeho nepřátele?

Případ přilákal také pozornost izraelských politiků. Předseda strany Kachol lavan a bývalý člen izraelské válečné vlády Benny Ganc uvedl, že „každý Gazan, který toho dne překročil hranici, si zasloužil rozsudek smrti. Všichni představovali přímé a bezprostřední ohrožení.“

Dále vyjádřil důvěru v izraelské právní složky, ale zároveň dodal, že vzhledem k „chaosu, šoku a hodinám partyzánských bojů“ ze 7. října, musí úřady „věnovat širokou a plnou podporu těm, kdo bojovali – vojákům, policistům i civilistům“.

Ministr národní bezpečnosti a předseda krajně pravicové strany Ocma jehudit Itamar Ben Gvir ve své reakci zašel ještě dál a státního zástupce Amita Aismana vyzval, aby si „pamatoval, že je zástupcem státu Izrael, a ne jeho nepřátel“.

„Státní zástupce, který začal pracovat na vyšetřování mě kvůli podezření z ‚podněcování‘ vůči obyvatelům Gazy, je také tím, kdo přikázal toto šílené vyšetřování tří hrdinných bojovníků, jenž 7. října šli a bojovali v pekle pohraničí Gazy a nyní jsou Aismanem podezíráni z ‚vraždy‘ teroristy z jednotky Nukhba,“ nechal se slyšet Ben Gvir.

Narážel tak na to, že Aisman minulou středu generální prokurátorku Gali Baharav-Miaraovou údajně požádal o povolení zahájit trestní vyšetřování Ben Gvira kvůli údajnému podněcování násilí proti obyvatelům Gazy. Tento krok Times of Israel vyhodnocuje jako zjevný pokus ukázat Mezinárodnímu soudnímu dvoru, že se izraelští představitelé za podobné činy musí zodpovídat.

Na podporu podezřelých v případě zabití zadrženého palestinského teroristy bylo v posledních dnech svoláno také několik protestů. Ofirovi, Bitonovi a třetímu neznámému se od nich dostává chvály za jejich údajnou odvahu.

Největší zábor od dohody z Osla. Izrael schválil nových 5295 domů na Západním břehu

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám