Hlavní obsah

Izrael plánuje útoky na íránskou vojenskou a energetickou infrastrukturu, domnívají se v USA

Izrael zaútočí na íránskou armádní a energetickou infrastrukturu, domnívají se představitelé Spojených států. Uvádí to v sobotu zveřejněná zpráva televizní stanice NBC odkazující se na anonymní zdroj. Američané podle ní dosud nemají signály, že by Izrael plánoval útočit na íránská jaderná zařízení.

Foto: ČTK/AP

Izraelské tanky u libanonské hranice

Článek

Izrael opakovaně přislíbil, že Íránu oplatí ostřelování z 1. října. To bylo zase odplatou za sérii atentátů na přední postavy Íránem podporovaných teroristických hnutí Hamás a Hizballáh a izraelské vojenské operace v Pásmu Gazy a v Libanonu, rekapituluje NBC.

Podle amerických představitelů, na něž se stanice odvolává, Izrael zřejmě zúžil výběr toho, na co se zaměří, na íránskou vojenskou a energetickou infrastrukturu.

Datum, kdy by k tomu mohlo dojít, není jasné. Američtí i izraelští představitelé zmiňovali židovský svátek Jom kipur, ale ten již z pátka na sobotu proběhl a odveta se nekonala.

Spojené státy nasadí v Izraeli obranné systémy THAAD, uvedl Pentagon

Svět

Izraelská armáda nadále operuje jak v Gaze, tak na jihu Libanonu, kde v neděli zintenzivnila útoky na jihu země a nařídila evakuaci dalších 21 místních vesnic.

Izrael naproti tomu sám čelil dronovém útoku v centrální části svého území, který si podle tamních médií vyžádal nejméně 67 zraněných. K úderu se přihlásil Hizballáh s tím, že mířil údajně na výcvikový tábor izraelské armády. Agentura AP to označila za jeden z nejvážnějších úspěšných útoků na území Izraele za více než rok trvající válku.

Konflikty Izraele s Hamásem a Hizballáhem rozdmýchal teroristický útok palestinského hnutí ze 7. října 2023, při němž zemřelo přibližně 1200 lidí a dalších 251 bylo uneseno do Gazy. Izraelská odveta v Gaze si podle tamních úřadů vyžádala desítky tisíc životů, přičemž není jasné, v jak míře jde o bojovníky teroristického hnutí Hamás a do jaké míry o civilisty.

Po začátku protiofenzivy v Gaze Hizballáh zesílil ostřelování severních oblastí izraelského území.

Izraelci s tankem vnikli na základnu mírové mise OSN v Libanonu. Byli jsme pod palbou, uvedli

Svět

Výběr článků

Načítám