Hlavní obsah

Izrael o mezinárodní podporu připravila vlastní vláda, rozčiluje se bývalý mluvčí IDF

Členové izraelské vlády svými tvrzeními a nestanovením jasného taktického cíle pro válku v Gaze Izrael sami připravili o mezinárodní podporu, zkritizoval je podplukovník Peter Lerner, jenž donedávna působil jako mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) pro mezinárodní média, než z rezervní služby odešel. Toto selhání vlády premiéra Benjamina Netanjahua by dle něj mělo být vyšetřováno, stejně jako možná pochybení během teroristického útoku ze 7. října.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Pozici mluvčího pro mezinárodní média Lerner zaujal po svém návratu do služby po říjnovém teroristickém útoku Hamásu a během své služby poskytl přes 750 rozhovorů v zahraničních médiích včetně těch nejprestižnějších. Válku rozděluje na dvě období. V tom prvním se Izrael těšil značné mezinárodní podpoře a jeho boj s Hamásem měl jasnou legitimitu.

„Bylo zde zřetelné pochopení, že Hamás je zlá a nebezpečná organizace a Izrael proti němu musí zakročit. Byl tu příliv lídrů z celého světa, kteří nám přicházeli vyjádřit solidaritu, a mezi novináři a editory panovala odhodlanost rozsáhle představovat izraelské stanovisko,“ popsal Lerner pro deník Ha’arec.

Foto: X.com/Peter Lerner

Bývalý mluvčí IDF Peter Lerner

Tato dobrá vůle vůči Izraeli však do pár týdnů vypršela. „Částečně je to nevyhnutelný následek pozemní ofenzivy v Gaze a ceny, kterou si válka vybrala na civilistech druhé strany. Na to si nemohu stěžovat, protože to je jasně má úloha: vypořádat se na mezinárodní scéně s následky spravedlivé války, již vedeme proti teroristické organizaci, která operuje mezi civilním obyvatelstvem. K tomu jsem se upsal,“ popsal dál Lerner.

„Nebezpečná relativizace.“ Rada ČTK souhlasí se stížnostmi k neoznačování Hamásu za teroristy

Domácí

Velkou část ztráty podpory však přičítá neschopnému vedení války ze strany vlády: „Naším problémem je skutečnost, že válka nemá ani po devíti měsících bojů na dvou frontách žádnou politickou strategii. Tuto strategii formulovat není práce armády, ale jako mluvčí jsem na ni začal dostávat otázky už 10. října. Jaké jsou vaše cíle? Čeho se snažíte docílit? Jaký je váš plán do budoucna? A velmi rychle jsem si uvědomil, že na tyto otázky nemám odpovědi nikoliv proto, že se politici ještě nerozhodli, ale protože se jednoduše nerozhodnou nikdy.“

Ztráta důvěry

Lerner svou situaci přirovnává k vojákovi, jenž byl do boje vyslán bez munice, přičemž si přesně pamatuje den, kdy ho zarazilo, jak moc Izrael o mezinárodní důvěru přišel. Bylo to 8. dubna v rozhovoru pro australskou televizi ABC, týden po zabití australského dobrovolníka organizace World Central Kitchen izraelskou palbou.

V něm Lerner vysvětlil, jak je incident vyšetřován, jaké kroky byly podniknuty vůči důstojníkům, jež dali pokyn k palbě, a vyjádřil izraelskou soustrast. „Podplukovníku Lernere, nepřijímám váš názor, že to byl jen omyl, ale děkuji vám, že jste se k nám připojil,“ zaskočila ho na konci rozhovoru moderátorka Sarah Fergusonová.

„Jako vysoko postavený izraelský mluvčí pracující se zahraničními médii jsem se setkal s mnoha výzvami, ale vždy jsem nakonec cítil, že se IDF těší základní důvěře. Nikdy jsem nezažil případ, že by novinář ve vysílání řekl: ‚Nevěřím vám,‘,“ zavzpomínal na rozhovor Lerner.

Celou událost však bere jako důkaz selhání Netanjahuovy vlády spíš než jen jako ukázku pochybení novinářky, za niž se následně postavila i televizní stanice ABC. „Netanjahu sliboval absolutní vítězství nad Hamásem, ale na mezinárodní scéně nás on a jeho vláda dovedli k porážce,“ dodal.

Dodávky elektřiny

Lerner představil i řadu konkrétních případů, kdy vyjádření izraelských ministrů výrazně poškodila mezinárodní pověst země. „Pár dní po začátku války Hamás poškodil téměř veškeré elektrické vedení spojující Gazu a Izrael. Vlastníma rukama prakticky ponořili Gazu do temnoty. Měli jsme příležitost přijít a říct: ‚Hamás ubližuje civilistům Gazy a my, Izrael, se to pokusíme spravit, ale jen pokud přestanou střílet‘,“ popsal Lerner situaci.

„Humanitární pomoc Gaze? Jediný přívod elektřiny nebude zapnut, jediný přívod vody nebude otevřen a jediný vůz s palivem do Gazy nevstoupí, dokud se izraelští rukojmí nevrátí domů. Humanitarismus za humanitarismus. A nikdo nám nemůže kázat o moralitě,“ uvedl místo toho na síti X tehdejší ministr energetiky Jisra’el Kac, kvůli čemuž byl pak z odstřižení Gazy od elektřiny viněn Izrael.

„Místo toho, aby svět chápal, že Gazu odstřihuje Hamás, se teď na přední titulky dostaly ministrovy poznámky a najednou nás celý svět viní z ubližování civilnímu obyvatelstvu,“ připomněl události Lerner.

Izrael nakonec elektrické vedení spravil a Gazu opět připojil. „Podívejte se na to příšerné vedení. Vystavili jsme se kritice a nakonec jsme také provedli opravy. To nedává žádný smysl,“ kritizoval dál.

Izraelci při úderu zabili sestru šéfa Hamásu a osm jeho dalších příbuzných

Blízký a Střední východ

Exodus

Ministry Netanjahuovy vlády Lerner popsal jako „bandu pyromanů, co plácá nesmysly“, a jako další z příkladů představil ministra zemědělství za Netanjahuovu stranu Likud Aviho Dichtera. Ten evakuaci Palestinců ze severu Gazy na začátku války přirovnával k exodu palestinských uprchlíků během izraelské války za nezávislost v roce 1948.

„V každém rozhovoru se snažíme předat zprávu, že se populace musí dočasně evakuovat, abychom mohli bojovat s Hamásem, aniž bychom ublížili civilistům. A on pak přijde a řekne: ‚Ne, tohle je exodus.‘ Nechme na chvíli stranou, že já a mnoho dalších rezervistů nenarukovalo kvůli způsobení exodu. To není naše armáda. On, vládní ministr, se ani na vteřinku nezamyslel, jak to bude vnímáno v zemích, jejichž podporu během války potřebujeme,“ vyjádřil se k Dichterovým poznámkám Lerner.

Atomová bomba

Dalším velkým provinilcem je dle Lernera ministr pro záležitosti Jeruzaléma Amichaj Elijahu, jenž mluvil o shození atomové bomby na Gazu. „Jako mluvčí IDF to beru tak, že reprezentuji vojáky, truchlící rodiny a padlé hrdiny. Snažím se mluvit za ně a ve všech rozhovorech říct, že vedeme spravedlivou válku, válku za naše bezpečí a ne pomstychtivou válku. A pak mi řeknou: ‚Ale ministr vaší vlády mluví o atomové bombě.‘ Na to nejde odpovědět dobře,“ stěžoval si Lerner.

Dále Lerner zmínil též dokument rozšířený Gilou Gamli’elovou, jež na začátku války zastávala post ministryně zpravodajských služeb. Toto ministerstvo mělo za úkol dozor nad službami Mosad a Šin bet, ale reálně fungovalo jen jako prostředník premiéra a bylo v dubnu tohoto roku zrušeno. Gamli'elovou zveřejněný dokument vzbudil mezinárodní rozruch, protože zahrnoval plán nuceného přesunu statisíců Gazanů.

„Toto je dokument podepsaný vládním ministerstvem a ministerstvo zpravodajských služeb je, upřímně, fraška, ale ve světě zní jeho název důležitě. Zveřejní se to a já začal dostávat otázky, jestli je to cíl války nebo oficiální stanovisko vlády a jestli se odráží v rozkazech armády,“ popsal situaci kolem dokumentu.

„Ve fungující zemi jsou jen dvě možnosti, co se bude dít, když je takový dokument zveřejněn. Buď bude přednesen vládě, nebo poslán k ledu a ministr, který ho schválil, kvůli této potupě rezignuje. V Netanjahuově vládě se nestalo nic. Prostě nám to způsobilo mezinárodní škody a šli jsme dál. Nikdo nebyl napomenut nebo potrestán. A mně připadalo, jako by mě nechali zadržovat vodu z protržené přehrady prstem,“ dodal.

Izraelská opozice začala kopat Netanjahuovi politický hrob

Blízký a Střední východ

Hráli Hamásu do karet

Takováto gesta politiků dle Lernera přímo pomáhala Hamásu i vlivným mezinárodním organizacím, jež byly proti válce od samého začátku a snažily se ji vykreslit jako marnou snahu Izraele o pomstu.

„Bojujeme ve velmi obtížné, téměř nemožné aréně. V Gaze je celá síť ‚novinářů‘, kteří do světa jednoduše šíří zprávy Hamásu. Jsou zde mezinárodní organizace, jež publikují částečná, nespolehlivá data, a ta se pak dostanou k OSN, na titulky novin a nakonec i do Haagu. Ale to jsou podmínky, ve kterých musíme bojovat. Co nemohu pochopit, je, jak mohou vládní ministři místo toho, aby drželi pusu zavřenou, neustále dávat dary těm, kdo pracují proti nám,“ uvedl.

Jako možný důvod zmiňuje to, že izraelští politici do zahraničních médií často chodí s poselstvím, které chtějí ve skutečnosti předat domácím voličům. „Izraelští politici zahraničním médiím poskytují rozhovory údajně proto, aby pomohli s veřejnou diplomacií, ale ve skutečnosti je jejich cílem přes ně později dát hebrejské titulky a zveřejnit je tady v Izraeli. ‚Oblafnou‘ své voliče, aby si mysleli, že v mezinárodních televizních studiích bojují za Izrael, ale ve skutečnosti napáchají škody jen proto, aby dostali lajky,“ popsal Lerner.

Rozhovor s reportérem Ha’recu Lerner ukončil citátem premiéra Netanjahua z roku 2016, kdy komise státního auditu v Knesetu probírala veřejnou diplomacii během operace Ochranné ostří. „Řekl podle mě důležitou větu: ‚Zkouška na poli veřejné diplomacie je velmi jednoduchá – vázal vám svět ruce, když jste se snažili bránit?‘ Ve zkoušce, kterou si sám nastavil, Netanjahu bídně selhal. USA a Británie ruší dodávky zbraní, Francie nám zakazuje účast na velkém veletrhu zbraní, vstup do Rafáhu armáda měsíce odkládala. Tato záležitost vyžaduje vyšetřování státní komise, stejně jako selhání ze 7. října,“ řekl závěrem.

Izraelská armáda sevřela Gazu, tlak předchází naději na dohodu

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám