Hlavní obsah

Indické Dillí pokryla hnědá mlha, úřady nechaly zavřít školy

Dillí

Druhé největší indické město Dillí se potýká s extrémně znečištěným ovzduším, koncentrace toxických látek přesáhly běžnou úroveň desetinásobně. Zavřené jsou školy; úřady nařídily omezit stavební práce jen na ty nezbytně nutné.

Indické Dillí pokryla hnědá mlha, úřady nechaly zavřít školyVideo: Reuters

Článek

Štiplavý pocit v očích a krku, zápach a dohlednost na pár desítek metrů. Tak popisují obyvatelé indického velkoměsta Dillí, kde žije více než 11 milionů lidí, podle agentury Reuters v posledních hodinách životní podmínky ve svém městě.

Podle indických úřadů dosáhlo znečištění ovzduší v Dillí úrovně „extrémně špatná“ s tím, že tzv. index znečištění se v pátek dostal na hodnoty kolem 480 bodů. Běžné koncentrace se přitom pohybují do 50 bodů.

Foto: Anushree Fadnavis, Reuters

Muž se koupe pod prosakujícím potrubím vody během smogového rána v Novém Dillí

V podzimních měsících se kvalita vzduchu v Dillí, které je opakovaně vyhodnocováno jako jedna z nejvíce znečištěných metropolí světa, zhoršuje pravidelně, současné hodnoty jsou ale nebývalé i na tamní poměry. Důvodem přítomnosti velkého množství toxických látek ve vzduchu je prach ze stavebnictví, exhalace z milionů automobilů i prašnost působená zemědělskou činností v zázemí města.

„Počet lidí, kteří k nám přicházejí s dýchacími potížemi, se zmnohonásobil. (…) Je čas vycházet ven, jen když je to absolutně nutné, a nosit respirátory,“ cituje server NDTV Nichila Módího z dillíské nemocnice Apollo Hospital.

Foto: Anushree Fadnavis, Reuters

Znečištěný vzduch na vlakovém nádraží

Může se zhoršit ovzduší. Lidé budou více topit uhlím a dřevem, obávají se meteorologové

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám