Hlavní obsah

Guterres je v Kazani. Setká se s Putinem

Generální tajemník OSN António Guterres přicestoval do Kazaně na summit rozvíjejících se ekonomik BRICS, kde se má ve čtvrtek setkat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ve středu to oznámily tiskové agentury. Guterres má s Putinem na první schůzce od dubna 2022 jednat o situaci na Ukrajině, která třetím rokem čelí ruské agresi, a o vývoji na Blízkém východě.

Foto: Reuters

Generální tajemník OSN António Guterres

Článek

V Kazani se od úterka koná třídenní summit mezivládní organizace BRICS, která je považována za konkurenta skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7. BRICS sdružuje Brazílii, Rusko, Indii, Čínu, Jihoafrickou republiku a od letoška další země, včetně Íránu či Spojených arabských emirátů. Do Kazaně podle médií dorazili vůdci desítek zemí, což podle komentátorů svědčí o neúspěchu západních snah o izolaci Ruska.

Na okraji summitu se mají ve středu setkat indický premiér Naréndra Módí a čínský prezident Si Ťin-pching, což by představovalo první bilaterální schůzku po pěti letech, poznamenala agentura AFP.

Ukrajina: Guterres poškozuje reputaci OSN

Ukrajinské ministerstvo zahraničí Guterresovu účast na summitu zkritizovalo, protože na červnovém ukrajinském mírovém summitu chyběl.

„Generální tajemník OSN odmítl ukrajinské pozvání na první globální mírový summit ve Švýcarsku. Přijal však pozvání do Kazaně od válečného zločince Putina. Toto je špatná volba, jež míru nepomáhá. Jen poškozuje reputaci OSN,“ stojí ve vyjádření ministerstva.

Polsko nařídilo uzavřít ruský konzulát v Poznani. Moskva slibuje „bolestnou odvetu“

Evropa

Výběr článků

Načítám