Hlavní obsah

Gang prodával chudé Argentinky zahraničním párům jako náhradní rodičky

Buenos Aires

Mezinárodní gang nabízel zahraničním párům služby náhradních matek. Využíval chudé Argentinky. Za každé dítě přijal gang od zájemců přibližně 50 tisíc dolarů (1,2 milionu korun) a rodičkám zaplatil pětinu z toho s tím, že si mohly vydělat tisíc až dva tisíce dolarů (23,3-46,7 tisíce korun) navíc, pokud dítě nakonec přišlo na svět císařským řezem. Pokud však muselo být těhotenství přerušeno, pak ženy nedostaly nic.

Foto: Profimedia.cz

Zásah argentinské policie (Ilustrační foto)

Článek

Na začátku měsíce argentinská policie v souvislosti s touto kauzou provedla razie ve čtyřech reprodukčních centrech v Buenos Aires a ve dvou v Rosariu, na sedmi notářských úřadech a ve třech právních firmách. Přitom zabavila zdravotnické záznamy a záznamy o platbách. Účastníci zločinecké operace jsou nyní vyšetřováni na základě podezření z obchodu s lidmi a „komercializace“ dětí, informuje deník The Guardian.

„Vyšetřovaní prováděli zločineckou činnost zaměřenou na nábor žen, většinou zranitelných a v podmínkách ekonomické deprivace, s úmyslem vystavit je zneužití srovnatelnému s prodejem do otroctví,“ uvedli ve vyjádření argentinští prokurátoři.

Zakladatel nevládní organizace Defence for Children International Nigel Cantwell prohlásil, že obvinění, jimiž se argentinské úřady zabývají, jsou „obzvlášť otřesné“. „Pokud ženy nedostávaly zaplaceno, když měly během těhotenství nějaký problém, tak šlo čistě o prodej dětí. Na základě etiky je toto extrémně obtížná věc k obhájení,“ vyjádřil se Cantwell.

Věnoval se mobilu, Argentinec jen těsně uskočil před vlakem

Koktejl

Na náhradní těhotenství se nevztahují žádná mezinárodní pravidla ani úmluvy a státní regulace se vzájemně značně liší. V bohatých zemích tento proces zahrnuje prohlídky, poradenství a právní konzultace. V rozvojových zemích jsou však často náhradními rodičkami chudé analfabetky, jež často podepisují dokumenty, kterým nerozumí.

V Argentině panuje právní vakuum, jež umožnilo ze země učinit „destinaci reprodukční turistiky“. Podobně je na tom i Thajsko a Indie, které sice v roce 2015 placené náhradní těhotenství zakázaly, ale to je tam i tak stále na vzestupu. V roce 2022 mělo toto obchodní odvětví celosvětově hodnotu 14 miliard dolarů (327,1 miliardy korun), o rok později 17,9 miliardy (418,2 miliardy korun) a do roku 2032 se očekává, že tato hodnota vzroste až na 139 miliard dolarů (3,2 bilionu korun).

Argentinci navíc už po desetiletí trpí kvůli ochromující ekonomické krizi v zemi. Více než polovina obyvatelstva žije v chudobě a 70 % zaměstnaných vydělává méně než 550 tisíc pesos (13 tisíc korun) měsíčně.

Vyšetřování začalo v Německu

Argentinské vyšetřování začalo v lednu, kdy se v nemocnici v Bonnu na pohotovost dostavila osmapadesátiletá Němka s tříměsíčním dítětem ve špatném zdravotním stavu. Ukázalo se, že se narodilo v Argentině, a ženu policie shledala nezpůsobilou péče o dítě. To bylo předáno do dočasné pěstounské péče.

Prokurátoři nyní vyšetřují nejméně 49 podobných případů sahajících až do roku 2018. Vyšetřované entity a osoby dosud veřejně nejmenovali. „Incident, jenž případ zahájil, nebyl izolovaný. Naopak byl součástí obchodního plánu vyvinutého na národní a mezinárodní úrovni,“ uvedla státní prokurátorka María Alejandra Mánganoová.

Po půl roce úsporných opatření žije v Argentině v bídě 53 procent obyvatel

Zahraniční

Výběr článků

Načítám