Hlavní obsah

Francouzský soud zakázal izraelským společnostem účast na pařížském zbrojním veletrhu

V pondělí na severu Paříže začal zbrojní veletrh Eurosatory, jenž potrvá do pátku. Kvůli rozhodnutí francouzského soudu ze 14. června se jej ovšem nesmí účastnit zástupci a zaměstnanci izraelských společností. Dle soudu by jejich přítomnost mohla pro pořadatele znamenat spoluúčast na válečných zločinech, z nichž je viněna izraelská armáda. Veletrhu se neúčastní ani společnosti z Ruska a Běloruska.

Foto: Profimedia.cz

Zbrojní veletrh Eurosatory 2024

Článek

Zákaz stánků izraelských společností na veletrhu zavedla již v květnu francouzská vláda, informuje rozhlasová stanice RFI. Učinila tak v reakci na izraelský útok, při němž v uprchlickém táboře v Rafahu zemřelo nejméně 45 civilistů. „Podmínky pro přivítání izraelských společností na pařížském veletrhu již nejsou vhodné, když francouzský prezident Emmanuel Macron požaduje konec operací Izraelských obraných sil v Rafahu,“ stálo tehdy v oficiálním vyjádření ministerstva obrany.

Páteční rozhodnutí okresního soudu zákaz rozšiřuje na účast všech zaměstnanců a představitelů izraelských společností nehledě na národnost. Soud se záležitostí zabýval na základě petice od koalice neziskových organizací včetně palestinské Al-Haq, francouzské Association France Palestine Solidarité nebo kampaně Stop Arming Israel.

Soud dal těmto organizacím za pravdu, že by zapojení představitelů izraelských společností mohlo znamenat spoluúčast na porušeních mezinárodního zákona, z nichž je izraelská armáda kvůli konfliktu v Gaze viněna. „Používáme nejrychlejších možných právních procesů, abychom se proti těmto rozhodnutím odvolali,“ vyjádřil se k situaci organizátor Eurosatory Charles Beaudouin.

Foto: Twitter

Otevřený dopis pořadatele Eurosatory Charlese Beaudouina

Podle jeho údajů se veletrhu chtělo účastnit celkem 74 izraelských společností, přičemž postavit stánek plánovalo jen zhruba deset. Veletrhu se kvůli válečným aktivitám svých zemí neúčastní ani zástupci ruského a běloruského zbrojního průmyslu. Přítomni budou naopak zástupci Ukrajiny či s jemenskými Húsíi válčící Saúdská Arábie. Akce se zúčastní také 61 společností z Číny, jež podporuje ruskou válečnou ekonomiku.

Situace je vážná, kandiduji do parlamentu, oznámil exprezident Hollande

Volby

Výběr článků

Načítám