Hlavní obsah

Dítě v Číně po cestě do školy ubodal dospělý útočník

Zemřel desetiletý žák japonské školy v Šen-čenu na jihu Číny, kterého ve středu pobodal útočník. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek oznámila vláda v Tokiu. Jednalo se o druhý podobný útok v blízkosti japonského vzdělávacího zařízení v Číně za poslední měsíce.

Foto: ČTK/AP

Vyšetřovatelé na místě činu

Článek

Podle čínských úřadů byl chlapec pobodán ve středu kolem osmé hodiny ranní na cestě do školy podezřelým 44letým útočníkem, který byl na místě zadržen. Dítě zemřelo ve čtvrtek v ranních hodinách, řekla japonská ministryně zahraničí Jóko Kamikawaová.

„Tento incident beru nesmírně vážně,“ řekl šéfka japonské diplomacie. „Tohle by se nemělo stát v žádné zemi. Především mě upřímně mrzí, že tento odporný čin byl spáchán na dítěti, které šlo do školy,“ dodala s tím, že Japonsko požádalo Čínu o podrobné vyšetření události a přijetí důrazných bezpečnostních opatření.

Úřady v Japonsku i Číně odmítly sdělit národnost oběti. Na internetových stránkách japonské školy v Šen-čenu se uvádí, že je určena pro děti japonské národnosti. Japonsko neuznává dvojí občanství pro dospělé.

Čínský bankéř, po němž se slehla zem, přišel za pár hodin o miliardy

Ekonomika

Na středu připadlo 93. výročí invaze Japonska do Číny v roce 1931. V konfliktu podle historiků přišlo o život 14 milionů Číňanů a 100 milionů se stalo uprchlíky.

V červnu zaútočil muž na autobus japonské školy ve městě Su-čou na východě země. V jeho důsledku zemřel čínský občan, který se před útočníkem snažil ochránit Japonku a její dítě.

Na Šanghaj udeřil tajfun Bebinca, nejsilnější za posledních 75 let

Svět

Výběr článků

Načítám