Hlavní obsah

Dramatická záchrana pákistánských dětí visících v lanovce 300 metrů nad zemí

Aktualizováno

Na severu Pákistánu se v úterý ráno zasekla 275 metrů nad zemí lanovka s osmi lidmi. Uvnitř bylo šest dětí a dva učitelé, kteří lanovkou jeli do školy. Vojenský vrtulník se snažil uvázlou skupinu vyprostit, práce však musela být kvůli tmě přerušena. Letecká operace, která podle stanice BBC trvala celé hodiny, byla nakonec úspěšná, všech osm lidí se podařilo vyprostit.

Dramatická záchrana pákistánských dětí visících 300 metrů nad zemí. První dítě je v bezpečíVideo: AP

Článek

Všech osm lidí, kteří ráno uvázli na lanovce vedoucí přes údolí na severu Pákistánu, je nyní v bezpečí, oznámilo pákistánské ministerstvo vnitra.

Incident se stal v hornaté oblasti u města Battagrám, asi 200 kilometrů severně od Islámábádu. Lanovka zůstala v 7:00 místního času (4:00 SELČ) viset na jednom laně, druhé se přetrhlo, uvedla agentura Reuters.

BBC uvedla s odkazem na místní úřady, že zatím se podařilo dostat do bezpečí dvě děti. I přes informace, že záchranná operace musela být kvůli tmě přerušena, armáda krátce po půl osmé středoevropského času oznámila, že se jí podařilo dostat do bezpečí již pět dětí. V lanovce tak zůstávají pouze dva dospělí a jedno dítě.

V Pákistánu se zasekla 300 metrů nad zemí lanovka s dětmi a učiteli na cestě do školyVideo: AP

Obsluha podomácku vyrobené lanovky se nejprve snažila o opravu, což se nepovedlo. Po čtyřech hodinách využila tlampače místní mešity k volání o pomoc. Podle agentury AFP to byl jediný způsob, jak komunikovat s úřady na druhé straně údolí, přes něž nevede most ani silnice. Právě kvůli prakticky neexistující infrastruktuře si místní vybudovali lanovku, kterou děti jezdí do školy.

Osm lidí bylo na lanovce asi pět hodin, když se o jejich záchranu začal pokoušet vojenský vrtulník. V oblasti ale fouká silný vítr a rotory vrtulníku by mohly lanovku rozhoupat a ohrozit cestující. Jeden z učitelů se po telefonu spojil s pákistánskými médii. Dětem je podle něj mezi deseti a 15 lety, jedno z nich upadlo do bezvědomí, píše BBC News.

Exploze na shromáždění islamistů v Pákistánu zabila na 40 lidí

Svět
Související témata:

Výběr článků

Načítám