Hlavní obsah

Chystá se historická změna? Král Karel III. nebude stát Austrálii v cestě k republice

Pokud se Austrálie chce stát republikou, nebudu jí stát v cestě, řekl podle britských médií král Karel III., který tento měsíc Austrálii navštíví a čeká ho tam schůzka se zástupci Australského republikánského hnutí (ARM). Naposledy o této záležitosti v Austrálii proběhlo referendum v roce 1999, kdy bylo 54,9 % Australanů proti odtržení od Velké Británie.

Foto: Profimedia.cz

Král Karel III. na návštěvě skotského parlamentu

Článek

„Jeho Veličenstvo jakožto ústavní monarcha činí na základě rady svých ministrů; a o tom, zda se Austrálie stane republikou, tak musí rozhodnout australská veřejnost,“ řekl údajně australským republikánům králův pomocný osobní tajemník Nathan Ross. Podobně se pro média vyjádřil i mluvčí Buckinghamského paláce.

ARM se představuje jako „vrcholný orgán usilující za australský lid o australskou republiku s Australanem jako hlavou státu“, ale republikánský sentiment na kontinentu šíří i některé přední politické postavy. Že by Austrálie měla v čele státu mít Australana, v minulosti řekl i tamní premiér Anthony Albanese, ale ten v poslední době naznačuje, že pro něj další referendum není prioritou, informuje deník The Guardian.

Karlova cesta do Austrálie bude jeho první významnou cestou od doby, kdy mu byla diagnostikována rakovina, a jeho vůbec první návštěvou v zemi od korunovace.

Britský panovník Karel III. přerušil léčbu rakoviny

Evropa

V Austrálii se nyní nachází také vůdce britské antimonarchistické kampaně Republika Graham Smith. „Poslední dva týdny se bavím s přáteli, aktivisty a dalšími. Většina lidí o králově návštěvě skoro neví a je jim jedno. Jsem tu, abych propagoval britskou kampaň, a ptal se, jak nás může Karel reprezentovat a proč se za obrovské náklady australských a britských daňových poplatníků vydává na tuto krátkou návštěvu,“ uvedl Smith.

„Jsem zde také proto, abych Australanům řekl, že toto není instituce, která si zasluhuje respekt nebo úctu, a že by ani na okamžik neměli uvěřit, že je Velká Británie národem monarchistů. Doufám, že tato návštěva pomůže ovlivnit debatu v obou zemích a zvýrazní bezvýznamnost monarchie,“ dodal.

V australském parku pobodal muže nůžkami, postřelili ho, uplaval policii a skončil na stromě

Svět

Výběr článků

Načítám