Hlavní obsah

Červenec byl druhým nejteplejším měsícem od začátku měření

Letošní červenec byl celosvětově druhým nejteplejším měsícem od začátku měření. Tepleji bylo už jen před rokem, informovala ve středu meteorologická služba Evropské unie Copernicus. Vychází z dat ze souboru ERA5 zahrnujícího miliardy měření ze satelitů, lodí, letadel a meteorologických stanic po celém světě.

Foto: Reuters

Vedra ve Španělsku (ilustrační foto)

Článek

Podle ERA5 průměrná povrchová teplota vzduchu dosáhla 16,91 stupně Celsia, což je o 0,68 stupně nad průměrem pro červenec z let 1991 až 2020 a jen o 0,4 stupně méně než loni v červenci. Skončila tak řada 13 historicky nejteplejších měsíců za sebou.

„Celkový kontext se nezměnil, klima se dále otepluje,“ uvedla Samantha Burgessová, zástupkyně ředitele služby Copernicus. „Ničivé dopady klimatické změny začaly dávno před rokem 2023 a budou pokračovat, dokud se emise skleníkových plynů nedostanou na čistou nulu,“ dodala.

I když nebyl červenec 2024 v průměru tak horký jako červenec 2023, zažila Země dva nejteplejší dny od roku 1940. „Celosvětová průměrná teplota se podle souboru ERA5 dostala 22. července na 17,16 stupně Celsia a 23. července na 17,15 stupně Celsia,“ uvádí Copernicus. Vzhledem k malému rozdílu podle služby nejde s naprostou jistotou určit, který den byl ten opravdu nejteplejší.

Česko čeká zatím nejteplejší týden v roce

Počasí

Teplota v červenci byla o 1,48 stupně Celsia vyšší, než je odhadovaný červencový průměr v předprůmyslové éře v letech 1850 až 1900. Skončilo tak období 12 po sobě jdoucích měsíců, kdy teploty tento průměr přesáhly o 1,5 stupně Celsia nebo více.

V Evropě teploty minulý měsíc překonaly o 1,49 stupně Celsia červencový průměr z let 1991 až 2020, a šlo tak na tomto kontinentu o druhý nejteplejší červenec od začátku měření. Tepleji bylo jen v roce 2010. V Evropě se teploty nejvýše nad průměr vyšplhaly na jejím jihu a východě.

Podprůměrné teploty naopak naměřili meteorologové nad západní Antarktidou nebo částmi Spojených států.

První srpnový týden jako reklama na léto se zárukou tropických teplot

Počasí

Výběr článků

Načítám