Hlavní obsah

Bývalý australský premiér nazval Tchaj-wan „čínskou nemovitostí“

Bývalý australský premiér Paul Keating minulý týden v rozhovoru nazval Tchaj-wan „čínskou nemovitostí“. Kvůli svému tvrzení se nyní dostal do veřejné hádky s bývalou předsedkyní americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou, která podle něj návštěvou ostrovní země před dvěma lety téměř vyvolala ozbrojený konflikt. Současný premiér Anthony Albanese pouze naznačil, že jsou Keatingovy názory zastaralé.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý australský premiér Paul Keating

Článek

Ve čtvrtečním rozhovoru Keating dále řekl, že Tchaj-wan „leží na čínském pozemku“ a není objektem australských zájmů. „S každým, kdo by se dotkl Tasmánie, bychom bojovali stejně, jako budou Číňané bojovat s každým, kdo se dotkne Tchaj-wanu,“ dodal osmdesátiletý bývalý premiér, jenž stál v čele australské vlády v letech 1991-96.

„Je to směšné. Není to čínská nemovitost a měl by to vědět,“ zareagovala na něj v rozhovoru pro televizi ABC Pelosiová. „Tchaj-wan je Tchaj-wan a tchajwanský lid tam má demokracii. Myslím, že to bylo pitomé tvrzení.“

„O Keatingovi nemám ponětí, ale myslím, že to bylo pitomé tvrzení, a nevím jaké má spojení s Čínou, že říká něco takového. Opravdu ale není v bezpečnostním zájmu asijsko-pacifické oblasti, aby lidé takto mluvili,“ dodala s naznačením, že Keating udržuje vztahy s Pekingem.

Na olympiádě cenzurují tchajwanské fanoušky

Svět

Návštěva Pelosiové

Keating na rozhovor Pelosiové rychle odpověděl vyjádřením, v němž ji nařkl, že návštěvou Tchaj-wanu před dvěma lety téměř rozpoutala ozbrojený konflikt. „Toto říká bývalá předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů, která lehkomyslnou, samolibou návštěvou Tchaj-wanu v roce 2022 téměř přivedla USA a Čínu do ozbrojené konfrontace – poprvé od druhé světové války. Ve skutečnosti ji před vojenským rizikem její návštěvy musel varovat prezident Joe Biden a Pentagon,“ stojí v Keatingově vyjádření.

Pelosiová Tchaj-wan navštívila v srpnu 2022 v čele delegace, jež měla demokraticky vedenému ostrovu ukázat podporu. Peking ostrov dlouhodobě prohlašuje za odtrženou provincii a nevylučuje, že si ji zpět vezme silou, připomíná deník The Guardian. Šlo o první návštěvu země předsedy Sněmovny reprezentantů za čtvrt století a prezident Joe Biden před ní řekl, že návštěvu armáda „teď nepovažuje za dobrý nápad“.

Pelosiová svou cestu hájila tím, že Komunistická strana Číny „nemůže světovým lídrům ani komukoliv jinému bránit v cestování na Tchaj-wan, aby vzdali hold vzkvétající demokracii, poukázali na její mnohé úspěchy a potvrdili náš závazek k pokračující spolupráci“. Peking na návštěvu zareagoval čtyřdenním vojenským cvičením zahrnujícím vypouštění balistických střel nad hlavní město Tchaj-wanu, Tchaj-pej.

„Čína a Tchaj-wan jsou jedna země“

„Když se jí zeptali na zkrácenou otázku, tak Nancy Pelosiová očividně nevěděla, že jsem také řekl, že se Tchaj-wan časem vyřeší společensky a politicky, tedy mezi oběma stranami bez nutnosti konfrontace nebo násilí,“ vyjádřil se ještě ke kritice ze strany Pelosiové Keating s tím, že zastupuje jen národní zájmy Austrálie, a ne národní zájmy USA nebo Tchaj-wanu.

„Několikrát jsem podotkl, že takzvané demokratické volby Tchaj-wanu jsou pro Austrálii asi tak klíčové nebo důležité jako absence demokratických forem v zemích jako Kambodža nebo Laos. Celý svět bere Čínu a Tchaj-wan jako jednu zemi,“ dodal.

Austrálie od roku 1972 uznává vládu Čínské lidové republiky jako „jedinou právní vládu Číny“ a Tchaj-wan formálně bere jako její provincii. To však Austrálii stále umožňuje udržovat s Tchaj-wanem ekonomické a kulturní vztahy na neoficiální bázi. V posledních letech je Austrálie otevřeně proti zbrojení Pekingu a „jakékoliv jednostranné změně statu quo v Tchajwanském průlivu“.

Současný premiér země a Keatingův spolustraník z Labouristické strany Anthony Albanese proto Keatingova slova též odsoudil jako zastaralá. „Paul má své názory. Ty jsou dobře známé. Má práce jakožto premiéra je dělat to, co Austrálie potřebuje v roce 2024. Svět se mezi lety 1996 a 2024 změnil a má vláda dělá, co potřebujeme dnes,“ vyjádřil se Albanese.

Do hotelu na severu Austrálie narazil vrtulník

Zahraniční

Výběr článků

Načítám