Hlavní obsah

Britský expert na krokodýly skončil za mřížemi za sexuální zneužívání a týrání psů

Známý britský odborník na krokodýly Adam Britton byl v Austrálii odsouzen na deset let a pět měsíců ve vězení. Zoolog se přiznal k sexuálnímu zneužívání a týrání desítek psů, informoval ve čtvrtek zpravodajský server BBC News, podle kterého případ šokoval celý národ.

Foto: Profimedia.cz

Krokodýl požírá prase divoké, které mu předhodil zoolog Adam Britton, jenž také pořídil tento snímek na své zahradě v australském Darwinu.

Článek

Expert na krokodýly, který mimo jiné pracoval v produkcích BBC a National Geographic, se přiznal k 56 obviněním ze sodomie a týrání zvířat. Přiznal se také ke čtyřem obviněním z přístupu k materiálům zachycujícím týrání a zneužívání dětí, uvedl server BBC News.

Třiapadesátiletý Britton se podle nejvyššího soudu Severního teritoria natáčel při mučení zvířat, dokud téměř všechna nezemřela, a poté tato videa sdílel na internetu pod pseudonymy. Týrání zůstávalo léta nepovšimnuto, dokud se v jednom z videí nenašla stopa. Britton byl zatčen v dubnu 2022 po prohlídce jeho venkovského pozemku v Darwinu, při níž byly v jeho notebooku objeveny také materiály o zneužívání dětí.

Mnohé detaily Brittonových zločinů jsou příliš násilné na to, aby mohly být zveřejněny, a tak „strašné“, že soudce Michael Grant varoval přítomné, že by jim mohly způsobit „psychický šok“. Když byly nahlas přečteny detaily případu, někteří lidé podle BBC opustili soudní síň. Jiní přihlížející z galerie plakali a uráželi Brittona. Ten chvílemi věšel hlavu a sahal po kapesnících.

Za práva zvířat. Aktivisté v Praze se svlékli do spodního prádla

Domácí

„Nefalšované potěšení,“ které Brittonovi působilo mučení zvířat, bylo „nechutně zjevné“, prohlásil soudce. „(Vaše) zvrácenost se zcela vymyká jakémukoli běžnému lidskému chápání,“ řekl. Včetně již odslouženého trestu by Britton mohl být podmínečně propuštěn v září 2028. Do konce života má ale zakázáno vlastnit jakékoli savce.

Britton se narodil v západním Yorkshiru, vyrůstal v Británii a před více než 20 lety se přestěhoval do Austrálie, kde pracoval s krokodýly. S doktorátem ze zoologie si vybudoval celosvětovou pověst díky svým odborným znalostem, dokonce hostil sira Davida Attenborougha, když tento televizní veterán na jeho pozemku natáčel část dokumentárního seriálu Svět plazů a obojživelníků.

Ve 13 letech začal zneužívat koně

Místní obyvatelé sdělili médiím, že působil jako tichý, ale vášnivý ochránce zvířat. Podle soudních dokumentů však o ně choval „sadistický sexuální zájem“. Výměny s „podobně smýšlejícími“ lidmi v tajných internetových chatovacích místnostech podrobně popisují, jak Britton začal ve 13 letech zneužívat koně.

Nejméně posledních deset let Britton zneužíval své vlastní domácí mazlíčky a manipuloval s ostatními majiteli psů, aby mu darovali ty své, když se jich museli vzdát kvůli stěhování nebo pracovním povinnostem.

Jalovice uvázla na ferratě ve Slovenském ráji. Museli ji utratit

Evropa

Zvířata týral v přepravním kontejneru na svém pozemku, který byl vybaven nahrávacím zařízením – nazýval ho „mučírnou“ – a poté sdílel záběry svých zločinů na internetu pod přezdívkami. Britton také instruoval ostatní, jak napodobit jeho chování a zbavit se důkazů. Na otázku, jak se zbavuje psích ostatků, Britton, který sdílel svůj rozlehlý pozemek na předměstí Darwinu s osmi krokodýly, odpověděl: „Některými krmím jiná zvířata.“

Dopaden byl až poté, co nahrál klip, na kterém mučí nejméně osm psů – všichni kromě jednoho byli štěňata – a který byl předán policii na základě anonymního tipu. Britton si obvykle dával záležet, aby ve svých videích neidentifikoval sebe ani svou polohu, ale v tomto videu bylo v pozadí vidět jasně oranžové vodítko pro psy města Darwin. Během několika týdnů, v dubnu 2022, policie vtrhla na pozemek a zatkla Brittona, který je od té doby ve vazbě.

Děsivé záběry. Šéf státní obory Březka brutálně týrá a zabíjí zvířata

Domácí

Výběr článků

Načítám