Hlavní obsah

Boxerky na olympiádě nejsou transgender sportovkyně. Ani tvrzení o biologických mužích nikdo nedoložil

Aktualizováno

Čtvrteční zápas Imán Chalífové z Alžírska s Italkou Angelou Cariniovou vyvolal vášně nejen ve sportovním světě, ale přenesl se i na kolbiště kulturních válek odehrávajících se převážně na sociálních sítích. Veřejným prostorem kolují nepřesné informace považující Chalífovou za biologického muže či transgender sportovkyni, která má proti ženským soupeřkám výhodu.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Italka Angela Cariniová a Alžířanka Imán Chalífová na konci boxerského zápasu na olympiádě v Paříži

Článek

Boxerský zápas mezi Chalífovou a Cariniovou, jenž skončil po pár desítkách vteřin, nenechal chladnými bojovníky za práva žen, kteří se opakovaně vyslovují proti startu transgender sportovkyň. Na sociálních sítích účast Chalífové odsoudila tenisová legenda Martina Navrátilová či spisovatelka J. K. Rowlingová.

„Tohle jde za MOV (Mezinárodním olympijským výborem, pozn. red.) a těmi, kteří určují pravidla. Je to parodie a výsměch všem olympijským sportům,“ napsala Navrátilová na síti X.

V rozhořčených příspěvcích, mezi kterými nechyběl ani ten italské premiérky Meloniové, téměř zapadlo, že samotná Angela Cariniová se za to, že své soupeřce nepodala ruku, omluvila. Jak uvedla v rozhovoru pro La Gazzetta dello Sport, vyvolaná kontroverze Cariniovou „rozesmutnila“. „Je mi líto i mé soupeřky,“ uvedla Cariniová. „Když MOV říká, že může bojovat, tak toto rozhodnutí respektuji,“ dodala.

„Nebylo to něco, co jsem plánovala udělat. Vlastně bych se chtěla omluvit jí i všem ostatním. Byla jsem naštvaná, protože můj olympijský sen se rozplynul,“ uvedla Cariniová s tím, že kdyby se s Chalífovou znovu potkala, objala by ji.

Dvě nepravdy a jedno tvrzení bez důkazů

Pozornost přilákala nejen Imán Chálífová boxující ve váhové kategorii do 66 kilogramů, ale i tchajwanská boxerka Lin Jü-tching, které byly obě loni diskvalifikovány během probíhajícího mistrovství světa v boxu pořádaného Mezinárodní boxerskou asociací (IBA).

Foto: John Locher, ČTK/AP

Alžírská boxerka Imán Chalífová

KOMENTÁŘ: Olympijský výbor zaspal, ukazuje kauza boxerek. Obětujeme fair play? – Alex Švamberk

Komentáře

V případě boxerek kolují ve veřejném prostoru tři informace: Je to další případ transgender sportovkyň, boxerky neprošly testem na hladinu testosteronu a jde o „biologické muže“.

Na první otázku je nejsnazší odpověď. Imán Chalífová ani Lin Jü-tching nejsou transgender sportovkyně. Neexistuje jediný důkaz či náznak, že by se boxerky narodily jako muži.

Chalífová vyrostla v malé alžírské vesnici, dříve se věnovala fotbalu, ve kterém podle vlastních slov vynikala navzdory tomu, že fotbal v zemi není považován za hru pro dívky. A byli to právě její chlapečtí protihráči, kteří se s Chalífovou prali jako první. Když od fotbalu přešla k boxu, musela se vyrovnat i s nesouhlasem vlastního otce, který pracoval jako svářeč na Sahaře a ženský box pro něj byl tabu. Podporu Chalífová našla u matky.

zdroj: rozhovor pro organizaci UNICEF z 8. března 2024 (Chalífová je ambasadorkou organizace)

Informace, že sportovkyně neprošly testem na testosteron, je rovněž nepravdivá. Některé sporty tyto testy vyžadují, některé zase podmiňují účast tím, že sportovkyně nesměla projít mužskou pubertou. Ve středu IBA nicméně prohlásila, že obě sportovkyně zmiňovaný test nepodstoupily.

Argumenty, že jde v případě žen o „biologické muže“ či že boxerky mají mužský chromozom XY, jsou již složitější. Informace vychází z již zmíněné diskvalifikace, kterou IBA odůvodnila tím, že boxerky neprošly „nezávislým, samostatným a uznávaným DNA testem“.

Organizace už však neuvedla, o jaký typ testu šlo, která laboratoř ho vykonala a kdy se vlastně test odehrál. Obě sportovkyně se turnajů účastnily již několik let a předtím nikdo žádné protesty nevznesl. Na předchozí olympiádě rozhodně nedominovaly, jak to bývá v případech některých transgender sportovkyň. Pro úplnost, alžírská boxerka vypadla na předchozí olympiádě ve čtvrtfinále.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Tchaj-wanská boxerka Lin Jü-tching

Tyto dvě sportovkyně byly obětí náhlého a svévolného rozhodnutí IBA. Ke konci loňského mistrovství světa byly diskvalifikovány bez řádného řízení.
MOV

Diskvalifikaci navíc schválil pouze šéf IBA Rus Umar Kremljov, představenstvo ho schválilo až dodatečně. Záznam jednání navíc ukazuje, že asociace neměla žádné předem nastavené procesy pro genderové testování sportovkyň. „Současná agrese proti těmto dvěma sportovcům je založena výhradně na tomto svévolném rozhodnutí, které bylo přijato bez jakéhokoli řádného postupu,“ uvedl ve svém prohlášení MOV.

Ani jedno z těchto tří tvrzení tedy není momentálně podpořené žádnými důkazy, kromě tvrzení IBA. A to nelze brát jako bernou minci, protože IBA své tvrzení není schopna nijak doložit.

Nedůvěryhodná IBA

Důvěryhodnosti IBA vedené Kremljovem nenahrávají ani důvody, proč byl zbaven organizace olympijských turnajů v roce 2019. S MOV měla IBA dlouhodobé spory ohledně netransparentního financování. Kremljov navíc uzavřel v roce 2020 exkluzivní sponzorství s ruským ropným gigantem Gazprom, který podle všeho financuje podstatnou část aktivit IBA.

Po vypuknutí války Kremljov odmítl na žádost MOV vypovědět Gazpromu smlouvu, a definitivně tak přišel o možnost pořádání olympijského turnaje. IBA se proti tomuto rozhodnutí odvolala k Mezinárodní sportovní arbitráži, ale toto rozhodnutí bylo zamítnuto, mimo jiné z důvodů přetrvávající finanční netransparentnosti a přetrvávajících problémů s rozhodčími, připomíná server USA Today.

IBA navíc dál navzdory doporučením MOV povolovala účast ruským a běloruským sportovcům. Za zmínku stojí, že diskvalifikace Chalífové přišla až během probíhajícího mistrovství světa a tři dny poté, co Chalífová porazila Rusku Azalii Aminevovou.

Zastání MOV

Ve čtvrtek vydal Mezinárodní olympijský výbor prohlášení, ve kterém se ohrazuje proti kritikům účasti obou boxerek. Mimo jiné uvádí, že umožnil oběma sportovkyním start na základě pravidel z roku 2016.

„Tyto dvě sportovkyně byly obětí náhlého a svévolného rozhodnutí IBA. Ke konci loňského mistrovství světa byly diskvalifikovány bez řádného řízení,“ uvedl v prohlášení MOV. Dodal, že jeho pravidla o oprávněnosti startu jsou založena na regulích platných pro předchozí OH v Tokiu a nedají se během soutěže měnit.

„Alžírská boxerka se narodila jako žena, je registrována jako žena, boxovala jako žena a v pasu je uvedena jako žena. Z vědeckého hlediska nedošlo k tomu, že by muž boxoval proti ženě,“ uvedl v dnešním prohlášení mluvčí MOV Mark Adams.

„V online prostoru je neuvěřitelné množství neinformovaného napadání a my jsme v úzkém kontaktu se sportovkyněmi a jejich doprovodem,“ dodal.

Rus nabízí bolestné

Jen několik hodin před čtvrtfinálovým bojem Chalifové proti maďarské soupeřce (utkání je na programu v sobotu po 17. hodině) se ozval Kremljov s nabídkou vyplacení „bolestného“ ve výši 50 tisíc dolarů (1,2 milionu korun), které nabízí poražené Italce Cariniové. Poloviční sumu nabízí i jejímu trenérskému týmu a národní federaci, uvedla agentura Reuters.

„Nechápu, proč zabili ženský box,“ uvedl kontroverzní šéf IBA v prohlášení.

„V ringu by kvůli bezpečnosti měli bojovat pouze způsobilí sportovci. Nemohl jsem se dívat na její slzy,“ dodal.

Zda však jeho dar boxerka a její realizační tým přijmou, není vzhledem k dřívější omluvě Italky jasné.

Práce kurýra mu pomohla v tréninku. Poslíček se zúčastní maratonu v Paříži v rámci olympiády

Lifestyle

Výběr článků

Načítám