Hlavní obsah

Bojové letouny, válečné lodě i jaderná raketová ponorka. USA spěchají na Blízký východ

Spojené státy na Blízký východ kvůli zvyšující se hrozbě přímého íránského útoku na Izrael urychleně posílají údernou skupinu bojových letounů a válečných lodí. Na příkaz ministra obrany Lloyda Austina je mezi těmito plavidly i raketová ponorka na jaderný pohon USS Georgia. V konfliktem zmítané oblasti se očekává pomsta Íránu za atentát na tehdejšího nejvyššího představitele Hamásu Ismáíla Haníju v Teheránu.

Foto: Profimedia.cz

USS Georgia

Článek

Pentagon nasazení ponorek veřejně oznamuje jen velmi zřídka, uvádějí podle deníku The Guardian analytici. Z toho důvodu je tento krok vnímán spíš jako pokus o odrazení Íránu od jeho plánů. Nasazení dalších letounů a plavidel na Blízkém východě oznámil Washington už minulý týden.

Očekávaný úder Íránu na území Izraele by měl být odvetou za atentát na lídra Hamásu Haníju z 31. července. Pro Írán je obzvlášť potupné to, že byl zabit na jeho půdě, když se přijel zúčastnit inaugurace nového prezidenta země Masúda Pezeškjána. Teherán z atentátu viní Izrael, ačkoliv ten se k němu nepřihlásil.

Na přelomu července a srpna bylo zabito hned několik vysoce postavených členů Íránem podporovaných militantních hnutí. Jen pár hodin před Haníjou byla například zabita dvojka libanonského Hizballáhu Fuád Šukr. Předpokládá se tedy, že se na íránské odvetě budou podílet i jeho prostředníci z okolních zemí, a proto nadále panují obavy, že v současnosti probíhající válka mezi Izraelem a Hamásem v Gaze přeroste v širší otevřený konflikt na více frontách.

Írán může brzy zaútočit přímo na Izrael, tvrdí izraelská tajná služba

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám