Hlavní obsah

„Šlo mi o život.“ Italská boxerka vzdala na olympiádě zápas s Alžířankou

Italská boxerka Angela Cariniová vzdala na olympijských hrách po 46 sekundách zápas s kontroverzní Alžířankou Imán Chalífovou, která byla na loňském světovém šampionátu vyloučena kvůli vysoké hladině testosteronu. „Vzdala jsem to, abych si zachránila život,“ prohlásila Cariniová.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Italka Angela Cariniová a Alžířanka Imán Chalífová na konci boxerského zápasu na olympiádě v Paříži

Článek

Cariniová a Chalífová si podle portálu Mail Online v utkání váhové kategorie do 66 kg stihly vyměnit jen několik ran. Po zhruba 30 sekundách zamířila Italka do svého rohu k trenérovi a rovnala si ochrannou přilbu na hlavě. Pak se do boje vrátila, ale okamžitě od Chalífové inkasovala tvrdý zásah levačkou. Vzápětí Italka zápas vzdala.

„Jsem zvyklá na boj, ale takovou ránu jsem ještě nikdy nedostala,“ řekla Cariniová. „Cítila jsem silnou bolest nosu. A po letech zkušeností z ringu jsem si řekla, že to stačí. Mohl to být můj životní zápas, ale v tu chvíli jsem musela chránit svůj život,“ vysvětlila.

Po kratičkém zápasu zvedl rozhodčí Chalífové ruku do vzduchu, aby jasně označil vítězku. Držel přitom i ruku Cariniové, ale ta se mu vytrhla a odešla, aniž soupeřce podala ruku.

„Poražená se necítím,“ prohlásila podle Mailu Online Italka. „Dneska jsem neprohrála, ale vyrvali mi můj olympijský sen,“ poznamenala.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Alžírská boxerka Imán Chalífová a její italská soupeřka Angela Cariniová

V ringu se střetla se soupeřkou, která budí nejen na sportovní scéně rozruch. Chalífová totiž byla Mezinárodní boxerskou federací (IBA) společně s tchajwanskou boxerkou Lin Jü-tching loni vyřazena ze soutěží, protože „neprošla testem pohlaví“. Pravidla federace neumožňují start boxerkám, které mají mužský chromozom XY.

Seinu kvůli olympiádě čistili roky, stačil jeden déšť a je zase plná výkalů

Evropa

Jenže pořadatelství olympijského turnaje bylo IBA kvůli korupčním skandálům odebráno. Boxerský turnaj pořádá přímo Mezinárodní olympijský výbor (IOC). Ten ve středečním prohlášení ujistil, že všechny účastnice a účastníci boxerského turnaje splňují podmínky pro start v soutěži včetně předpisů platících pro testosteron.

IBA totiž nepředložila žádné důkazy o testech, které obě boxerky musely podstoupit, s tím, že testy jsou „důvěrné“. Nejsou známy konkrétní výsledky ani to, jaká laboratoř testy prováděla. Navzdory dalším tvrzením obě zmíněné boxerky nepodstoupily žádné testy na hladinu testosteronu.

Rozhoupaný testosteron aneb Když hormony ovlivňují naši náladu, energii a sexuální život

Zdraví

(V článku jsme opravili chybně uvedenou citaci italské boxerky, že „boxovala s mužem“. Nic takového italská olympionička neřekla. Dále jsme opravili tvrzení, že obě sportovkyně mají chromozomy XY. Toto tvrzení je zatím neprůkazné, není jasné, kde a s jakými výsledky měly test podstoupit.)

Výběr článků

Načítám