Hlavní obsah

Během lovecké soutěže na Novém Zélandu postříleli rekordní počet koček. Účastnily se i děti

V každoroční lovecké soutěži v novozélandské oblasti Severní Canterbury bylo tento rok za jeden víkend zabito přibližně 340 divokých koček. Ty byly jako možná kořist povoleny teprve loni, protože ohrožují původní druhy. V lovecké soutěži je účast povolena i dětem.

Foto: Profimedia.cz

Zdivočelá kočka domácí (ilustrační foto)

Článek

Do loňského roku se jako legitimní kořist brali jen jeleni, prasata, kachny, vačice a králíci, přičemž vznik kategorie pro lov divokých koček způsobil silnou kritiku ze strany ochránců zvířat, informuje deník The Guardian. V rámci této kategorie dostane 500 novozélandských dolarů (7113 korun) ten lovec, který koček uloví nejvíc, a tisíc dolarů ten (14 223 korun), jenž uloví tu největší kočku.

Organizátor soutěže Matt Bailey zavedení disciplíny lovu zdivočelých koček (nezaměňovat s kočkou divokou, což je odlišný druh žijící v Evropě - pozn. red.) vysvětluje tím, že ohrožují původní druhy a přenášejí nemoci, jež ohrožují stavy dobytka zemědělců. Je pravda, že jak divoké, tak v domácnostech žijící kočky vážně ohrožují biodiverzitu země, protože loví ohrožené původní druhy ptáků, ještěrů, netopýrů a hmyzu.

Otázka kontroly jejich populace je ovšem na Novém Zélandě, zemi s jedním z nejvyšších počtů domácích kočičích mazlíčků na obyvatele na světě, velmi kontroverzní. Kočku v zemi vlastní téměř každá druhá domácnost a v případě zdivočelých koček ochránci přírody požadují, aby se staly součástí jednoho z nejambicióznějších plánů na odstranění škůdců na světě. Ten si dává za cíl do roku 2050 ze země vymýtit všechny vačice, krysy, lasice hranostaje a fretky.

Záchvaty a děsivé vize. Řada Australanů se otrávila houbovými bonbony

Svět

Bailey i ochránci zvířat se shodují v tom, že by se hlavně kočkám mělo zabránit v přemnožování čipováním a kastrací. Ta by se podle obou stran měla vyžadovat změnou zákona. „Jsou to vrcholoví predátoři… Jestli chceme být bez predátorů, tak musíme omezit to, že je lidé nechají množit a pak je pohazují na venkově,“ uvedl Bailey.

Učí děti násilí

Soutěže se letos zúčastnilo přes 1500 lidí, přičemž přibližně 440 z nich bylo mladších čtrnácti let. Podle ochránců zvířat tak soutěž není jen krutá, ale otupuje děti vůči násilí, a tím ohrožuje i domácí kočky. Demonstranti z Hnutí záchrany zvířat, kteří akci navštívili, uvedli, že k nim rychle přistoupili mladí lidé převlečení za zvířata s nápisem „Hnutí za zabíjení zvířat“ na kostýmech.

Na ochranu přírody se podle aktivistů organizátoři události pouze vymlouvají. „Navádění dětí k zabíjení zvířat a snaha házet po nás mrtvé vačice, to nemá nic společného s ochranou přírody,“ uvedla jedna z demonstrantů Sarah Jacksonová.

Bailey v reakci prohlásil, že ho lidi, kteří to nechápou, nezajímají. „Nezajímají mě ani jejich pocity,“ dodal. Na venkově podle něj děti běžně vyrůstají v prostředí, kde jsou zvířata lovena, stahována z kůže, zpracovávána a konzumována. „Je to běžný venkovský život,“ řekl.

Přesto však tvrdí, že zavedl dostatečná opatření na to, aby byly divoké kočky loveny humánně a aby nebyla omylem zabita kočka domácí. Kočky proto musí být před odstřelem lapeny, aby se zajistilo, že nedošlo při identifikaci k omylu, a pak na jejich odstřel musí být použita zbraň nejméně ráže 22. Pasti musí být připraveny nejméně deset kilometrů od obydlených oblastí. „Když jsou divoké kočky v kleci, je to poměrně zřejmé – jsou jak ďábel na metamfetaminu. Budou se vás snažit napadnout,“ popsal Bailey, jak je snadné od sebe domácí a divoké kočky odlišit.

Akce též vybírá peníze na dobročinné účely. Letos vybrala 60 tisíc novozélandských dolarů na místní školu a komunitní bazén. Maso z ulovené jelení zvěře bylo zpracováno a zmraženo a bude darováno potravinovým bankám.

Žena zažalovala přítele, protože ji neodvezl na letiště

Koktejl

Výběr článků

Načítám