Hlavní obsah

Bangladéšské textilky opět pracují

Dháka

Od středy jsou opět otevřené bangladéšské textilky a oděvní továrny, které pracují pro přední světové značky oděvů Carrefour, Zara, H&M a Marks and Spencer. Zavřené byly kvůli mohutným protestům, jež vedly k pádu vlády dlouholeté premiérky Šajch Hasíny Vadžídové, které uletěla do Indie. V zemi platil zákaz vycházení. Klíčový bangladéšský oděvní a textilní průmysl však utrpěl značné ztráty.

Bangladéšské textilky obnovily provozVideo: Reuters

Článek

Manažer velké bangladéšské textilky Urmi Emadadul Hak, uvedl, že jen továrna v Dháce nevyrobila 228 000 kusů oděvů za 107 000 dolarů (2,5 milionu korun).

Všechny tři továrny společnosti Urmi utrpěly během protestů ztrátu v hodnotě 2,2 milionu dolarů (50 milionů korun)

Z uzavření továren, na kterém se domluvila jejich asociace, neměly radost šičky, plyne ze slov jedné z nich, 38leté Razie Begumové: „Nebyly jsme v práci, nečinně jsme seděly doma. Jsem chudí lidé závislí na každodenní mzdě a přesčasech. Když budeme sedět, jak můžeme zajistit naše rodiny?“

Textilky v Bangladéši, které zásobují svět oblečením, jsou zavřené

Svět

Nepokoje si vyžádaly přes 400 obětí, ale situace se uklidňuje, když Vadžídová uprchla ze země, prezident Muhammad Šáhabuddín rozpustil parlament a vlivná armáda souhlasila s tím, že hlavním poradcem prozatímní vlády bude nositel Nobelovy ceny za mír, 84letý profesor Muhammad Junús.

Junús ve čtvrtek přistál v Dháce. Po příletu z Paříže uvedl, že lidé jsou vzrušení a udělalo se už hodně práce“. Současně zdůraznil, že pro přestavbu země bude potřena „disciplína“ a že bude třeba „tvrdá práce, aby se to dokončilo“. „Nastaly nové příležitosti,“ dodal.

V čele dočasné bangladéšské vlády stane držitel Nobelovy ceny za mír

Svět

Po krvavých protestech v Bangladéši premiérka rezignovala a utekla

Svět

Výběr článků

Načítám