Hlavní obsah

Austrálie plánuje zavést minimální věk pro použití sociálních sítí

Austrálie kvůli obavám o duševní a fyzické zdraví plánuje stanovit minimální věkovou hranici pro používání sociálních sítí. Informuje o tom americká televize NBC News. Australský premiér Anthony Albanese uvedl, že se s vysokou pravděpodobností bude jednat o omezení mezi 14 a 16 lety.

Foto: Profimedia.cz

Australský premiér Anthony Albanese

Článek

Albanese oznámil plán věkového omezení na pozadí parlamentního vyšetřování vlivu sociálních médií na společnost, v jehož rámci zazněla svědectví o špatných dopadech na duševní a fyzické zdraví dospívajících.

„Chci, aby děti opustily svá elektronická zařízení a šly na fotbalová hřiště, do bazénů a na tenisové kurty. Chceme, aby měly skutečné zážitky se skutečnými lidmi, protože víme, že sociální sítě způsobují škody v našich sociálních životech,“ prohlásil podle NBC News Albanese.

Premiér a jeho středolevicová vláda před zavedením zákonu provede na sociálních sítích jakousi technologickou zkušební verzi zákona, aby zmapoval výskyt dětí na sociálních sítích a jejich věk.

Sněmovna odložila schvalování nových pravidel ochrany soukromí

Bezpečnost

Albanese přesný věk, odkdy budou pro děti dostupné sociální sítě, neuvedl. Podle něj se ale bude pohybovat mezi 14 a 16 lety. Neřekl také, jakým způsobem se věk bude kontrolovat.

Austrálie by se tímto zákonem zařadila mezi první země na světě, které by striktně zavedly věkové omezení pro sociální média. Předchozí pokusy, včetně pokusů Evropské unie, ztroskotaly na stížnostech na omezování práv nezletilých na internetu, uvedla NBC News.

Česká republika zákonem přímo nezakazuje používání sociálních sítí dětmi. Existuje však zákon o zpracování osobních údajů, který navazuje na evropské nařízení GDPR. Tento zákon ukládá, že děti mohou dát samy o sobě souhlas od 15 let. Pokud jim je méně, musí jej dát jejich zákonný zástupce.

Pokuty padají jedna za druhou. GDPR platí už pět let

Internet a PC
Související témata:

Výběr článků

Načítám