Hlavní obsah

Australanka ubila dvouletou dceru za to, že neplnila povinnosti. Přišlo se na to až po desítkách let

Členka australské sekty Ministry of God Ellen Rachel Craigová v roce 1987 ubila svou dvouletou dceru Tillie plastovou trubkou. Na základě upozornění od svědka byl její čin odhalen až v roce 2021. Dvouletá holčička měla zemřít proto, že řádně neplnila udělené povinné práce. Ve středu poslal australský soud Craigovou na devět let za mříže.

Foto: Profimedia.cz

Australská policie (Ilustrační foto)

Článek

K hrůznému činu došlo 7. července 1987, kdy Craigová Tillie ubila ve spánku, informuje BBC. Bití plastovou trubkou bylo v sektě běžným trestem pro děti, které nesplnily zadané práce. Ty byly povinné nehledě na věk. Jaké činnosti mohla dostat za úkol teprve dvouletá dívka, úřední materiály nespecifikují.

O tom, že nyní dvaašedesátiletá Craigová tehdy zřejmě neměla v úmyslu dceru zabít, svědčí to, že po činu hledala pomoc se vzlykem a slovy „Nedýchá“ a „Ach ne, je pryč“.

Tělo zabité Tillie pak Craigová dala do vany a čekala na vůdce sekty Alexandera Wilona, zvaného Papa. Ten se po svém příchodu podle obvinění pomodlil za její vzkříšení, pak spálil její tělo, popel rozprášil po farmě sekty a jejím členům zakázal o události mluvit. Wilon byl proto obviněn z napomáhání vraždě. Později však bylo rozhodnuto, že kvůli smrtelné nemoci není schopen stanout před soudem ani kvůli těmto obviněním, ani kvůli pozdějším obviněním ze sexuálního napadení.

V listopadu 1987 byla Craigová ze sekty vyloučena a vrátila se na rodný Nový Zéland. Otci Tillie Gerardu Stanhopeovi bylo po smrti dcery řečeno, že byla adoptována. Proto ji po desetiletí hledal. Že je mrtvá, se dozvěděl, až když byla Craigová v roce 2021 zatčena a vydána australským úřadům.

Nepřijatelná hrozba. Melbourne zakázalo sdílené elektrokoloběžky

Svět

„Roky jsem se každý den budil s nadějí v srdci, že ji najdu, a usínal zdrcen, že se mi to nepovedlo. Že má dcera už nežije, jsem se dozvěděl až po více než třiceti letech,“ znělo Stanhopeovo svědectví před soudem.

Soud uznal, že Craigová neměla v úmyslu svou dceru zabít, a ona sama se přiznala ke zločinu zabití, nikoliv vraždy. „Mé činy byly strašné, příšerné, hrozné. Nikdy si neodpustím, co jsem udělala,“ napsala v dopise, jenž byl přečten před soudem.

V tom uvedla též, že chce pro svou dceru spravedlnost a se svým uvězněním je smířená. Za mřížemi zůstane nejméně do listopadu 2027, kdy si může zažádat o podmíněné propuštění.

Do hotelu na severu Austrálie narazil vrtulník

Zahraniční

Výběr článků

Načítám