Hlavní obsah

Assangeův otec v Rusku děkoval Putinovi. Ocenil i Fica a Orbána

Moskva

Otec zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange poděkoval ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi za podporu jeho syna během „pronásledování“ ze strany západních úřadů. Osmdesátiletý John Shipton přiletěl do Moskvy v neděli v souvislosti s nadcházejícím summitem skupiny BRICS.

Foto: Profimedia.cz

John Shipton, otec Juliana Assange

Článek

„V roce 2012 se prezident Putin stal první hlavou státu, která promluvila na obranu Julianových zájmů jako vydavatele a občana,“ řekl Shipton agentuře RIA Novosti. „Proto vyjadřuji svou náklonnost vašemu prezidentovi. A má můj dík,“ dodal muž, který má stejně jako jeho syn australské občanství.

Vyjádřil rovněž podporu slovenskému a maďarskému premiérovi Robertu Ficovi a Viktoru Orbánovi a varoval před „barevnými revolucemi“ v zemích bývalého Sovětského svazu, napsal server The Sydney Morning Herald.

Shipton rovněž v této souvislosti obvinil nevládní organizace a média, že jsou pod vlivem zájmů Spojených států.

Assange poprvé po propuštění na veřejnosti: Jsem na svobodě za přiznání se k novinářské práci

Zahraniční

„Jasně vidíme, co lze udělat se státem, když budeme kontrolovat informace, které lidé získají prostřednictvím řady barevných revolucí, které se odehrály hned vedle Ruska na Ukrajině a které se téměř staly v Bělorusku, v Kazachstánu, v Gruzii a tak dále,“ nechal se slyšet Shipton.

Shipton rovněž řekl, že je rád, že může letos konečně obejmout svého syna, poté co byl Julian Assange po pěti letech propuštěn z britského vězení, když v červnu 2024 uzavřel dohodu o vině a trestu. V té se přiznal ke spiknutí s cílem získat a zveřejnit utajované informace o americké národní obraně včetně informací o prohřešcích amerických vojáků v Iráku a Afghánistánu.

Assangeův otec, který se označuje za protiválečného aktivistu, už dříve vzbudil pozornost, když se v Sydney po invazi na Ukrajinu zúčastnil proruského shromáždění. Tehdy tvrdil, že tam byl jen proto, aby mluvil o svém synovi. V roce 2013 také čelil kritice, když vedl delegaci WikiLeaks do Sýrie, kde se setkal s diktátorem Bašárem al-Asadem a řadou dalších vysokých představitelů režimu.

V rozhovoru pro ruskou stanici RT také Shipton řekl, že během své návštěvy chce Rusům nabídnout „ruku přátelství“. „Jedině díky míru mezi Západem a Ruskem… může svět žít v harmonii bez neustálého strachu ze zničení atomovými zbraněmi,“ vzkázal.

Vášnivý polibek s manželkou, objetí s otcem: Assange je v rodné Austrálii

Zahraniční

Výběr článků

Načítám