Hlavní obsah

Američané našli místo, kde Rusové skrývají „nepřemožitelnou“ jadernou zbraň

Vologda

Dva američtí vědci tvrdí, že v Rusku identifikovali pravděpodobné místo, kde Rusové skrývají 9M370 Burevestnik, novou řízenou střelu s jaderným pohonem a vyzbrojenou jadernými zbraněmi, kterou prezident Vladimir Putin propaguje jako „nepřemožitelnou“. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Planet Labs Pbc, Reuters

Satelitní snímek místa, kde je podle vědců rozmístěna ruská jaderná střela s plochou dráhou letu ve Vologdě.

Článek

„Pomocí snímků pořízených 26. července komerční satelitní firmou Planet Labs oba výzkumníci identifikovali stavební projekt sousedící se skladovacím zařízením jaderných hlavic známým pod dvěma jmény - Vologda-20 a Chebsara - jako potenciální místo rozmístění nové rakety. Zařízení se nachází 475 kilometrů severně od Moskvy,“ uvedla agentura Reuters.

Putin loni v říjnu oznámil úspěšné vyzkoušení nové zbraně, kterou Severoatlantická aliance (NATO) nazývá SSC-X-9 Skyfall. Tvrdil přitom, že zbraň má téměř neomezený dostřel a může se vyhnout americké protiraketové obraně.

Agentura RIA Novosti tehdy upozornila, že poprvé o Burevestniku jako o střele s prakticky neomezeným doletem a dalších zbraních, schopných zajistit strategickou rovnováhu ve světě na desítky let dopředu, informoval Putin 1. března 2018 ve svém poselství před prezidentskými volbami.

Slyším kolem sebe výzvy k obnovení testování jaderných zbraní, řekl Putin

Evropa

Střela schopná nést jadernou hlavici by podle ruské armády neměla být zachytitelná stávajícími ani budoucími systémy protiraketové a protivzdušné obrany. Někteří západní experti však podle Reuters toto tvrzení a strategickou hodnotu Burevestniku zpochybňují.

Devět odpalovacích ramp

Decker Eveleth, analytik z výzkumné a analytické organizace CNA, našel satelitní snímky a identifikoval to, co vyhodnotil jako devět horizontálních odpalovacích ramp ve výstavbě. „Jsou umístěny ve třech skupinách uvnitř vysokých bermů (úzká vodorovná plocha v hlubokém výkopu - pozn. red.), aby je chránily před útokem nebo aby zabránily náhodnému výbuchu,“ řekl.

Bermy jsou spojeny silnicemi s tím, o čem Eveleth usoudil, že jsou pravděpodobně budovy, kde by byly rakety a jejich součásti obsluhovány, a se stávajícím komplexem pěti bunkrů pro skladování jaderných hlavic.

Ruské ministerstvo obrany ani ruská ambasáda ve Washingtonu podle Reuters nereagovaly na žádost o vyjádření k vědcovu zjištění, strategické hodnotě Burevestniku, jeho testovacím výsledkům a k rizikům, která představuje. Mluvčí Kremlu řekl, že to jsou otázky pro ministerstvo obrany, a odmítl další komentáře. Také americké úřady se odmítly vyjádřit.

Identifikace pravděpodobného místa startu rakety naznačuje, že Rusko pokračuje s jejím rozmístěním po sérii testů v posledních letech poznamenaných problémy, řekl Eveleth.

Druhý výzkumník Jeffery Lewis z Middlebury Institute of International Studies v Monterey s Evelethovým hodnocením poté, co prostudoval snímky, souhlasí. „(Snímky) naznačují něco velmi jedinečného, ​​velmi odlišného. A samozřejmě víme, že Rusko vyvíjí tuto raketu s jaderným pohonem,“ uvedl.

Putin jadernou válkou jenom straší, shodují se experti

Domácí

Experti jsou ohledně zbraně skeptičtí

Zpráva Národního zpravodajského střediska pro letectví a kosmonautiku letectva Spojených států z roku 2020 uvedla, že pokud Rusko úspěšně zavede Burevestnik do služby, poskytne Moskvě „jedinečnou zbraň s mezikontinentálním dosahem“.

Pestrá minulost zbraně a konstrukční omezení však vyvolaly u osmi expertů dotazovaných agenturou Reuters pochybnosti. Burevestnik má od roku 2016 podle organizace Nuclear Threat Initiative (NTI), zájmové skupiny zaměřené na snižování jaderných, biologických a vznikajících technologických rizik, špatný testovací záznam u nejméně 13 známých testů s pouze dvěma dílčími úspěchy.

Jedinečně hloupý zbraňový systém

Pavel Podvig, expert na ruské jaderné síly ze Ženevy, stejně jako Lewis, Eveleth a další experti, uvedl, že zbraň nepřidá Rusku schopnosti, které by už jeho jaderné síly neměly, včetně schopnosti přemoci americkou protiraketovou obranu.

Navíc existuje riziko, že její motor s jaderným pohonem uvolní radiaci podél dráhy letu. Při jejím nasazení tak hrozí nehoda, která by mohla kontaminovat okolní region, uvedla Cheryl Roferová, bývalá americká vědkyně zabývající se jadernými zbraněmi.

„Skyfall je jedinečně hloupý zbraňový systém, létající Černobyl, který představuje větší hrozbu pro Rusko než pro jiné země,“ souhlasil Thomas Countryman, bývalý vysoký úředník ministerstva zahraničí z Asociace pro kontrolu zbrojení, s odkazem na katastrofu v jaderné elektrárně v roce 1986.

NATO na otázky, jak bude Aliance reagovat na nasazení této zbraně, nereagovalo.

Rusko prudce zvýšilo výrobu zbraní, často však pouze modernizuje starší

Válka na Ukrajině

Stejně zranitelná jako každá řízená střela

O technických detailech Burevestniku je veřejně známo jen málo. Odborníci odhadují, že by ho do vzduchu vyslala malá raketa na tuhé palivo, aby nahnala vzduch do motoru obsahujícího miniaturní jaderný reaktor. Přehřátý a možná i radioaktivní vzduch by byl vyfukován ven, což by poskytovalo dopředný tah.

Putin ji odhalil v březnu 2018 s tím, že raketa bude „nízko letící“, s téměř neomezeným doletem, nepředvídatelnou dráhou letu a „nepřemožitelná“ pro současnou i budoucí obranu.

Experti ale tvrdí, že by mohla mít dosah asi 23 000 km - ve srovnání s více než 17 700 km u Sarmatu, nejnovějšího ruského systému. Jeho podzvuková rychlost by jej umožňovala detekovat. „Bude stejně zranitelná jako každá řízená střela,“ řekl Hans Kristensen z vědeckého sdružení Federation of American Scientists. „Čím déle to letí, tím je to zranitelnější, protože je víc času to sledovat. Nechápu tady Putinův motiv,“ dodal.

Podle Podviga je Burevestnik „politickou zbraní“, kterou Putin před znovuzvolením v roce 2018 použil k posílení své image silného muže.

Putin se chvástá modernizací jaderného arzenálu a výrobou nových raket

Válka na Ukrajině
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám