Hlavní obsah

Alžírská boxerka Chalífová žaluje Muska a Rowlingovou za kyberšikanu

Novopečená olympijská vítězka v boxu v kategorii do 66 kg Imán Chalífová podala ve Francii žalobu kvůli kyberšikaně, které čelila během olympiády v Paříži kvůli pochybnostem o její způsobilosti soutěžit se ženami. Informuje o tom server Variety, podle něhož jsou v žalobě uvedeny i vysoce postavené osoby, jako je miliardář Elon Musk nebo autorka Harryho Pottera J. K. Rowlingová.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Alžírská boxerka Imán Chalífová

Článek

Žalobu podala Chalífová v pátek proti společnosti X, dříve známé jako Twitter, jejíž koupi Elon Musk dokončil na konci října 2022.

„V žalobě jsou mimo jiné jmenováni J. K. Rowlingová a Elon Musk,“ uvedl v úterý pro Variety právník Chalífové Nabil Boudi. Ten dále uvedl, že předmětem zájmu je také americký exprezident a současný kandidát na prezidenta Donald Trump, na kterého se žaloba také může v budoucnu vztahovat.

„Trump tweetoval, takže ať už bude v naší žalobě jmenován, nebo ne, bude nevyhnutelně zkoumán jako součást obžaloby,“ dodal Boudi.

KOMENTÁŘ: Olympijský výbor zaspal, ukazuje kauza boxerek. Obětujeme fair play? – Alex Švamberk

Komentáře

Boxerka se stala předmětem debat zejména po zápase s Italkou Angelou Cariniovou, která se po 46 sekundách vzdala s tím, že takové rány do obličeje ještě nikdy nezažila. Den poté okomentovala zápas na síti X Rowlingová.

„Představa, že ti, kdo mají námitky proti tomu, aby muž udeřil ženu ve jménu sportu, mají námitky proto, že se domnívají, že Chalífová je trans, je vtipná. My jsme proti tomu, protože jsme viděli, jak muž udeřil ženu,“ napsala autorka Harryho Pottera, která tak Chalífovou fakticky označila za muže.

Zápas okomentovala i bývalá plavkyně Riley Gainesová. „Muži nepatří do ženských sportů #IStandWithAngelaCarini,“ napsala s tím, že pevně stojí za italskou boxerkou. Na to odpověděl Elon Musk: „Rozhodně.“

Chalífová je úředně ženou, což má napsané i ve svém pasu, podotkl americký list The New York Post, o její způsobilosti soutěžit se ženami se ale vedly diskuse už dříve.

V roce 2023 ji šéf Mezinárodní boxerské asociace (IBA) ruské národnosti Umar Kremlev diskvalifikoval z účasti na mistrovství světa v boxu kvůli nejasnému testu pohlavních chromozomů, kterým neprošla, a také kvůli vysoké hladině testosteronu.

K diskvalifikaci došlo poté, co Chalífová porazila ruskou boxerku Azaliu Aminevovou a podle televize NBC New York tato tvrzení Kremlev nijak nedoložil. Agentura Reuters nicméně uvedla, že výsledky asociace odeslala Mezinárodnímu olympijskému výboru (IOC).

V roce 2023 IBA diskvalifikovala také Tchajwanku Lin Jü-tchingovou, která v Paříži taktéž startovala. „Tyto dvě sportovkyně se staly obětí náhlého a svévolného rozhodnutí IBA. Ke konci mistrovství světa IBA v roce 2023 byly náhle diskvalifikovány bez jakéhokoli řádného procesu,“ uvedl IOC v prohlášení.

Mezinárodní olympijský výbor v roce 2023 IBA kvůli kontroverzím s jejím řízením a financováním z olympijského hnutí vyloučil.

Boxerky na olympiádě nejsou transgender sportovkyně. Ani tvrzení o biologických mužích nikdo nedoložil

Svět

Výběr článků

Načítám