Hlavní obsah

Aby neskončily Orbánovi na stole. NATO omezilo výměnu tajných informací s Maďarskem

Severoatlantická aliance (NATO) omezila výměnu informací, zejména zpravodajských, s Maďarskem. Vedou ji k tomu pochybnosti o loajalitě maďarského vedení. Země tak bude dostávat od svých spojenců méně informací, a to jak bilaterálně, tak prostřednictvím centrálních kanálů NATO. Informoval o tom nezávislý novinářský investigativní projekt ve východní Evropě VSquare s odkazem na nejmenovaného úředníka NATO v Bruselu.

Foto: Denes Erdos, ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Problém je v tom, že důsledky pociťují všichni, protože spojenci si prostřednictvím centrálních kanálů NATO vyměňují méně utajovaných zpravodajských informací s vědomím, že mezi příjemci je také Maďarsko,“ řekl VSquare představitel Aliance s tím, že nejde jen o informace související s armádou.

V souvislosti s těmito omezeními si NATO podle něj vytvořilo samostatné kanály pro přenos informací, ke kterým maďarští představitelé nemají přístup a o kterých nevědí.

Bývalý zástupce vedoucího civilní zpravodajské služby jedné ze zemí EU pro VSquare vysvětlil, že hlavní problém NATO je v politickém vedení Maďarska. „I když věříme jejich vysokým zpravodajským důstojníkům, v konečném důsledku, pokud s nimi sdílíme informace, může to skončit ve zprávách, které přistanou na Orbánově stole,“ řekl.

Trochu tam jsme, trochu ne. Orbán chce redefinovat maďarské členství v NATO

Evropa

Maďarský premiér Viktor Orbán v květnu uvedl, že jeho země pracuje na „redefinici“ svého členství v NATO, která by Budapešti v budoucnu umožnila neposílat Ukrajině zbraně a peníze. Maďarsko se také nechce účastnit akcí Aliance mimo její území.

Ve středu Orbán po schůzce s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem řekl, že Maďarsko nebude blokovat rozhodnutí Aliance o podpoře Ukrajině, i když nemá na konflikt stejný názor jako ostatní členské země. Oproti tomu dostalo garance, že se nebude muset účastnit akcí mimo území NATO, nemusí k tomu dodat finanční prostředky ani poskytnout své území.

Na podporu NATO Ukrajině nedáme ani forint, ale blokovat ji nebudeme, řekl Orbán Stoltenbergovi

Evropa

Výběr článků

Načítám