Hlavní obsah

Sonda Galileo shoří v atmosféře Jupitera

WASHINGTON

Vesmírná sonda Galileo shoří následující víkend v atmosféře Jupiteru. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) se tak chce vyhnout hrozící srážce sondy s Jupiterovým měsícem Europou, který by Galileo po dopadu mohla kontaminovat pozemskými bakteriemi. Europa má totiž prostředí s nejvyšší šancí pro existenci mimozemského života.

Foto: Horská služba

Ilustrační foto

Článek

Galileo měla být podle původních plánů ponechána na oběžné dráze Jupitera. Nyní však panují obavy, že gravitační síla Jupiteru by mohla oběžnou dráhu sondy vychýlit a způsobit její náraz do Europy či jiného měsíce planety.

Sebevražedný ponor Galilea do bouřlivé atmosféry Jupitera nastane po 35. oběhu sondy kolem planety. Galileo, který opustil Zemi v roce 1989, bude naveden do Jupiterovy atmosféry rychlostí 173 770 km/hod. V žáru, který vznikne, se 1350kilogramová sonda za 1,5 miliardy amerických dolarů zcela vypaří, stejně jako případné bakterie na její palubě.

Na Europě by mohl vykvést život

Vědci považují ledem pokrytou Europu za nejslibnější prostředí ve sluneční soustavě, kde by mohl existovat mimozemský život. Pokud by se pozemské bakterie na měsíci uchytily, mohly by ohrozit budoucí pokusy o další zkoumání Europy.

"Vypadá to jako místo, kde potenciálně může být život a kde by se také pozemskému životu mohlo líbit," řekl John Rummel z NASA. "Tak proč to zkazit."

Galileo by mohl nést pozemské mikroby

NASA obvykle své sondy dezinfikuje, aby zabránil kontaminaci jiných míst ve sluneční soustavě. K tomu však u Galilea nedošlo, neboť měla být ponechána na oběžné dráze Jupitera.

Poslední výzkumy prokázaly velkou odolnost mikrobů i v extrémních podmínkách a podle vědců nelze vyloučit, že některé mohly přežít i na Galileu.

Související témata:

Související články

Galileo spadne na Jupiter

Čtrnáct let odhalovala americká vesmírná sonda Galileo tajemství sluneční soustavy a hlavně jejího největšího představitele - planety Jupiter a jejích měsíců....

DOBYVATELÉ ORBITU 5.: Atlantis - vynesl Galilea

V pořadí čtvrtým raketoplánem ve vesmírné letce NASA se v dubnu 1985 stal Atlantis. Své jméno získal po výzkumných lodích oceánografického institutu Woods...

Výběr článků

Načítám