Hlavní obsah

Slyšel jsem svištění a cítil, jak mi kulka provrtává kůži, vylíčil atentát Trump

Butler

Jen pár hodin po pokusu o atentát se bývalý americký prezident Donald Trump k incidentu vyjádřil na sociální síti Truth Social, kterou vlastní. Napsal, že slyšel svištivý zvuk a také že cítil, jak mu kulka provrtává kůži.

Atentát na Donalda Trumpa. Na mítinku byl postřelenVideo: Reuters

Článek

„Byl jsem postřelen kulkou, která mi prorazila horní část pravého ucha. Okamžitě jsem věděl, že něco není v pořádku, protože jsem uslyšel svištivý zvuk, výstřely a cítil jsem, jak kulka proráží kůži. Hodně jsem krvácel, takže jsem si uvědomil, co se děje,“ vylíčil Trump kritický okamžik ve svém příspěvku.

Exprezident současně poděkoval bezpečnostním složkám a ocenil jejich „rychlou reakci“ na střelbu. Vyjádřil také soustrast rodinám dalších obětí incidentu.

Současně se Trump podivil, že se takový atentát může odehrát i ve Spojených státech. „Je neuvěřitelné, že k takovému činu může dojít i u nás,“ uvedl dále v příspěvku, který zakončil slovy „Bůh žehnej Americe“.

Na incident emotivně reagovala Trumpova dcera Ivanka. V příspěvku na Instagramu označila atentát za „nesmyslné násilí“ a poděkovala bezpečnostním složkám za jejich „rychlé a rozhodné jednání“. „Nadále se modlím za naši zemi. Miluji tě, tati, dnes a navždy,“ napsala.

Trump se stal na sobotním předvolebním mítinku ve městě Butler ve státě Pensylvánie terčem atentátníka, který jej trefil do pravého ucha. Útočník je po smrti. Při incidentu zemřel i jeden z účastníků mítinku a další dva utrpěli těžká zranění.

Trump hodlá ve svých aktivitách bez přerušení pokračovat. Z prohlášení jeho kampaně a republikánské strany, které citovala televize Sky News, vyplývá, že se hodlá zúčastnit republikánského sjezdu v Milwaukee, který začíná v neděli. Dorazit by tam měl v pondělí. Na sjezdu bude formálně potvrzen jako kandidát republikánské strany na prezidenta v letošních volbách.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump krátce po atentátu

Zástupkyně šéfa pro komunikaci Trumpovy kampaně Margo Martinová zveřejnila video, jak exprezident po útoku kráčí po schodech letadla. Předpokládá se, že Trump po odcestování z Pensylvánie přistál v New Jersey.

„Na střeše je chlap s puškou.“ Svědek tvrdí, že policii na střelce upozorňoval přes tři minuty

Amerika

Výběr článků

Načítám