Hlavní obsah

Slovenský ministr k tragédii na železnici: Vlak jel po uzavřené koleji

Aktualizováno

Vlak, který ve čtvrtek ve městě Nové Zámky na jihu Slovenska narazil do autobusu, jel po koleji, která byla pro vlakovou dopravu uzavřena. V pátek to řekl slovenský ministr dopravy Jozef Ráž. Při nehodě zemřelo sedm lidí.

Video: Reuters

Článek

Ministr potvrdil, že nehodu pravděpodobně způsobilo selhání lidského faktoru, když rychlík z Prahy do Budapešti vjel na kolej, na které neměl co pohledávat, protože na ní měla být výluka.

„Nehodu způsobilo vícero faktorů. V první řadě to bylo počasí, které den předtím způsobilo záplavu a výluku jedné koleje na této trati,“ uvedl Ráž s tím, že na této koleji probíhaly práce. „Kolej byla vyloučena z provozu a vlak na ní neměl co dělat,“ dodal ministr na tiskové konferenci.

Podle předběžných výsledků vyšetřování nedošlo k žádnému systémovému ani technickému selhání. „Všechno fungovalo, jak mělo, ale pravděpodobně se jednalo o individuální selhání lidského faktoru, což způsobilo, že na koleji, která byla v té době vyloučena a provoz na ní neměl být možný, se objevil vlak, který tam neměl co dělat,“ zdůraznil Ráž.

Záběry havarovaného vlaku na SlovenskuVideo: Reuters

Závory byly nahoře

Ministr se také vyjádřil k informaci, podle které na přejezdu v osudné době průjezdu vlaku nebyly spuštěny závory. Zdůraznil, že systém spouštění závor nebyl na uzavřenou kolej napojen. „Systém je napojen na každou kolej separátně,“ dodal. Ministr dopravy vyloučil, že by signalizace nebyla funkční.

Generální ředitel Železnic Slovenské republiky Alexander Sako konstatoval, že železničním přejezdem projel jeden vlak ve směru na Nové Zámky po druhé koleji, která byla v provozu. Následně se zvedly závory a na koleje vjel osobní vůz a po něm autobus. Do něj vzápětí narazil rychlík Praha-Budapešť, který se přiřítil po koleji, na které neměl co dělat.

Náraz vlaku roztrhl autobus napůl a vůz začal hořet. Zemřelo sedm lidí.

Na místě zasahovalo třicet hasičů s deseti kusy techniky. U železniční trati přistály tři záchranářské vrtulníky, které převážely zraněné do okolních nemocnic. Nemocnice ve městě Nové Zámky byla totiž po zmíněné průtrži mračen mimo provoz.

Lokomotiva patřila Českým drahám a vlaková souprava s personálem slovenským železnicím. Podle informací Novinek byl strojvedoucí z Českých drah, protože vlak obsazují strojvedoucí z břeclavského pracoviště.

Český prezident Petr Pavel kondoloval svému slovenskému protějšku Peteru Pellegrinimu po čtvrteční srážce vlaku s autobusem na jihu Slovenska a vyjádřil hlubokou soustrast. Hrad kondolenční telegram zveřejnil na webu.

Zvednuté závory, i když jel vlak? Slováci řeší, co předcházelo železničnímu neštěstí se sedmi mrtvými

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám