Hlavní obsah

Slovenské fabriky zajistí část munice pro Ukrajinu

Navzdory vstřícnému postoji k Rusku sehraje Slovensko v zajištění munice pro Ukrajinu důležitou roli. Tamní fabriky budou repasovat a vyrábět významnou část munice, na kterou se složily státy z celého světa. Při oficiální návštěvě Česka to řekl slovenský prezident Peter Pellegrini.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Při první zahraniční cestě do České republiky vyzdvihl Pellegrini vysokou úroveň vzájemných vztahů.

Článek

„Slovenská republika svými výrobními kapacitami výrazně přispěje k úspěchu české muniční aktivity. Značná část bude produkovaná a repasovaná přímo ve slovenských výrobních závodech,“ řekl po jednání s českým prezidentem Peter Pellegrini.

Ty, jak uvedl prezident, znásobily svou produkci pro výrobu a repasování požadovaných kalibrů.

„Slovensko tak přispěje výraznou mírou z celkového počtu munice, která byla zajištěna ze sbírky iniciované Českou republikou,“ doplnil.

První dodávka dělostřeleckých granátů už dorazila na Ukrajinu, informoval o tom premiér Petr Fiala. Detaily ale neupřesnil. Měsíčně budou do napadené země proudit desítky tisíc kusů velkorážové munice.

Na její zajištění přispělo 15 zemí, které jsou členy EU nebo NATO, téměř 40 miliardami korun.

Pellegrini přiznal, že by nebránil spojence z NATO napadené Ruskem

Volby

Nejbližší soused Česka je také jedním z klíčových dodavatelů elektřiny na Ukrajinu. „Bez zdrojů ze Slovenska by jejich sít kolabovala,“ poznamenal prezident Pellegrini.

Není výzbroj, není pomoc

Dotazován byl slovenský prezident i na to, zda by Slováci pomohli Polsku v případě, že bude napadeno vojsky cizího státu. Zapojení Slováků podmínil tím, že musí mít odpovídající výzbroj, což nyní nemají.

Povinnost vyplývá z článku 5 Severoatlantické smlouvy, který předpokládá, že v případě napadení jednoho z členů NATO mu ostatní přispěchají na pomoc.

„Rozhodující při použití článku 5 bude, v jaké kondici se budou ozbrojené složky Slovenské republiky nacházet,“ odpověděl Pellegrini. Nejde v jeho případě o překvapení, stejně hovořil i v předvolební prezidentské debatě s Ivanem Korčokem začátkem dubna.

Tehdy Pellegrini namítl, že nemohou vysílat vojáky na pomoc, když jim nemají co dát do ruky. Vzdušný prostor Slovenska aktuálně společně s Českem hlídají Maďaři a Poláci.

„Zatím techniku, se kterou by se dalo bojovat, slovenská armáda nemá. To je limitující prvek, který by mohl umožnit, aby mohli jít Slováci houfně pomáhat spojencům,“ vysvětlil.

Slovensko také trvá na tom, že nepošlou na Ukrajinu své vojáky, pokud by o tom NATO rozhodlo, a to bez ohledu na to, zda by šlo o trénink nebo školení ukrajinských vojáků.

Na nadcházejícím summitu NATO ve Washingtonu slíbili český i slovenský prezident zastávat jednotný postoj. Pellegrini uvedl, že Slovensko nebude blokovat žádná rozhodnutí, která mají být v rámci agendy schváleny.

Kopečný: Desítky tisíc granátů jsou už v běhu. Musíme ukázat partnerům, že to funguje

Domácí

Výběr článků

Načítám