Hlavní obsah

Slovákům chodí falešné povolávací rozkazy

Bratislava

Někteří Slováci v těchto dnech našli v poštovních schránkách falešné povolávací rozkazy. Slovenské ministerstvo vnitra ve stanovisku zaslaném Novinkám upozorňuje, že se jedná o hoax.

Foto: Ministerstvo vnitra SR, Novinky

Falešný povolávací rozkaz

Článek

Jeden z falešných povolávacích rozkazů byl doručen například občanovi z města Nové Zámky na západním Slovensku.

Listina měla být podepsána přednostkou nitranského okresního úřadu a byla opatřena úředním razítkem, které vypadalo velmi autenticky a vizuálně je hodně podobné oficiálnímu razítku okresního úřadu s drobnými, pro laika nerozeznatelnými odlišnostmi.

„Adresa na obálce byla napsána rukou a obálka byla doručena občanovi do schránky,“ uvedla mluvčí slovenského ministerstva vnitra Zuzana Eliášová.

„Jedná se o hoax. Žádné povolávací rozkazy se z úrovně okresních úřadů nedistribuují,“ dodala mluvčí.

Začátkem roku naletěla řada Slováků také na hoax, že se připravuje mobilizace, a na okresních úřadech se hromadila prohlášení mužů, že odmítají bojovat. Dezinformační stránka Badatel totiž začátkem roku upozornila, že na Slovensku se má konat mobilizační cvičení.

Policie vzápětí informovala, že taková cvičení se pořádají pravidelně dvakrát ročně a jedná se pouze o administrativní činnost. „Do praktické části se zapojí jen profesionální vojáci,“ uvedla policie.

Slováci podepisují, že nechtějí bojovat

Zahraniční
Související témata:

Výběr článků

Načítám