Hlavní obsah

Šest zraněných po útoku nožem v Izraeli, teroristu zpacifikovali ozbrojení civilisté

Hadera

V izraelském městě Hadera ve středu útočník zranil nožem šest lidí, dva z nich jsou ve vážném stavu. Muž útočil na čtyřech různých místech v centru města, mezi kterými se přepravoval na mopedu. Teroristu se podařilo zpacifikovat ozbrojeným obyvatelům, kteří ho zadrželi do příjezdu policie.

Foto: Moshe Mizrachi, Reuters

Izraelský policista míří zbraní z vozidla po podezření na útok nožem v Hadeře.

Článek

O incidentu informuje The Times of Israel, podle nějž byl terorista zahnán do slepé uličky ozbrojenými obyvateli. Podařilo se jim ho zadržet do doby, než se dostavila tamní policie.

Na videu zveřejněném na sociální síti je patrně zachycen okamžik, kdy řada ozbrojených civilistů obklíčila podezřelého se zbraní v ruce. Obyvatelé na muže křičeli hebrejsky a anglicky, aby „zalehl“, ale neuposlechl.

Nejméně dva varovné výstřely padly do vzduchu, než jeden z mužů na podezřelého vystřelil. Na místo poté dorazili ozbrojení policisté, kteří muže zneškodnili.

Strážci zákona muže identifikovali jako arabského Izraelce žijícího v Umm al-Fahmu. Trestné činnosti se dopouštěl i v minulosti.

Podle informací tamní policie má jedna z osob středně těžká zranění, tři osoby jsou ve vážném stavu a dvě v kritickém. Ředitel z urgentního oddělení v nemocnici Hillel Yaffe uvedl, že čtyři z obětí podstoupily operaci.

„Chci zdůraznit, že izraelská policie je v těchto dnech, jak jistě chápete, extrémně vytížená,“ uvedl šéf policejního sboru Daniel Levy. „Je mi líto zraněných i jejich rodin, ale zdá se, že to je realita, které teď čelíme, musíme být silní,“ dodal. Statečnost tamních obyvatel pochválil i starosta města Nir Ben Haim.

Útok přišel dva dny po výročí masového útoku teroristů z Hamásu na jižní Izrael ze 7. října. Zároveň v posledních dvou týdnech Izrael zaznamenal další podobné incidenty, z nichž při jednom byla na autobusovém nádraží v Beer Ševě střelcem zabita devatenáctiletá seržantka pohraniční policie. Při druhém útoku v Jaffě bylo sedm lidí zabito a nejméně osm dalších zraněno.

Antisemité v německém městě vytrhali z dlažby kameny zmizelých Židů. Na výročí masakru Hamásu

Evropa

Výběr článků

Načítám