Hlavní obsah

Šéf OSN si v Rusku třásl rukou s Putinem. Nadzdvihl Ukrajince i vdovu po Navalném

Aktualizováno

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek na závěr summitu rozvíjejících se ekonomik BRICS v ruské Kazani vyzval šéfa Kremlu Vladimira Putina k míru na Ukrajině. Následně se s Putinem sešel na bilaterální schůzce. Za účast na vrcholném jednání, kde se s Putinem setkal poprvé od dubna 2022, zkritizovala Guterrese Ukrajina nebo i vdova po předákovi ruské opozice Alexeji Navalném Julija Navalná. I během návštěvy šéfa OSN Rusové dál útočili na Ukrajinu.

Foto: Grigory Sysoyev, ČTK/AP

Vladimir Putin si v Kazani podává ruku s generálním tajemníkem OSN Antoniem Guterresem.

Článek

„Všeobecně platí, že potřebujeme mír. Potřebujeme mír na Ukrajině,“ citovala televize SkyNews Guterresovo prohlášení adresované Putinovi před ostatními zástupci rozvíjejících se zemí sdružených v uskupení BRICS.

K mírovým plánům předtím vyzval například čínský prezident Si Ťin-pching, který patří k Putinovým spojencům. Podle Guterrese by Putin měl souhlasit s mírovou dohodou v souladu s Chartou OSN, mezinárodním právem a rezolucemi Valného shromáždění OSN.

Guterres přicestoval do Kazaně ve středu a na čtvrtek média avizovala jeho setkání s Putinem. S ruským prezidentem, který rozpoutal válku na Ukrajině, jež trvá už třetím rokem, si generální tajemník OSN potřásl rukou a poté k šéfovi Kremlu a dalším účastníkům summitu promluvil.

Pianista Alexander Melnikov: Celý život se stydím za to, že jsem Rus. Teď tisíckrát víc

Zbytečná válka

Později večer po skončení summitu se Putin s Guterresem sešli při dvoustranné schůzce. Kreml na sociální síti Telegram k bilaterálnímu jednání bez dalších podrobností zveřejnil video, na kterém si šéf OSN s ruským prezidentem potřásají pravicemi a pózují fotografům.

Kyjev se proti Guterresově cestě do Ruska ostře ohradil. „Generální tajemník OSN odmítl ukrajinské pozvání na první globální mírový summit ve Švýcarsku. Přijal naopak pozvání do Kazaně od válečného zločince Putina,“ citoval The Guardian postoj Ukrajiny.

K šéfovi OSN směřovala také slova ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který v příspěvku na síti X napsal, že svět nesmí zapomínat na cíle a principy Charty OSN a důvod, proč byla vytvořena. Zelenskyj zmínil, že někteří představitelé mohou být v  pokušení upřednostnit Kazaň před podstatou Charty OSN, ale že „svět zůstává strukturován tak, že na právech národů a normách mezinárodního práva bude vždy záležet“. „Jsem vděčný všem, kteří v tom Ukrajinu podporují,“ doplnil.

Pochopení pro Guterrese nenašla ani Navalná. „Je třetí rok války a generální tajemník OSN si podává ruku s vrahem,“ uvedla na X vdova po předákovi ruské opozice.

Rusové ani v průběhu summitu nepřestali s útoky. Zraněním z bombardování města Kupjansk v Charkovské oblasti podlehla 73letá žena, tři mrtvé si vyžádalo ruské ostřelování východoukrajinského Pokrovsku.

Izrael už je ze šéfa OSN vytočený, prohlásil ho za personu non grata

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám